Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Szeptember 29. 15:10, csütörtök | PR

Mennyi az annyi? Adagok a kiegyensúlyozott étrendben

Mennyi az annyi? Adagok a kiegyensúlyozott étrendben

A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos része, hogy változatosan étkezz, és tápanyagokban, rostokban gazdag fogások kerüljenek az asztalra. Emellett nem mindegy, hogy miből mennyit fogyasztotok.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége idén mutatta be új, szakértők által kialakított dietetikai ajánlását, amit a magyar konyha jellegzetességeihez is igyekeztek hozzáigazítani. Az OKOSTÁNYÉR jó tájékoztatást ad az ajánlott mennyiségekről, de pár tippel még könnyebb lesz tájékozódni az adagok terén.

Mire figyelj már vásárláskor?

Sok csomagolt élelmiszeren szerepel az ajánlott napi adag, vagy az, hogy hány főre elég elkészítése után az étel. Ha szeretnél figyelni a kellő tápanyagbevitelre, vagy esetleg diétázol, akkor érdemes ezeket az információkat már a bevásárlásnál figyelni.
Az adagolás mellett jó tájékozódási pont, hogyha megnézed a csomagoláson, hogy egy adag energia- és tápanyagmennyisége hány százalékát jelenti az átlagos felnőtt számára megállapított napi értéknek. Ezt az értéket napi 2000 kilokalóriára vonatkoztatják. Ha diétázol vagy életformád mozgásszegény, akkor ez persze változhat, lehet kevesebb, de több is, ha intenzív fizikai munkát végzel, vagy rendszeresen sportolsz.

Az kiegyensúlyozott életmód fontos része a megfelelő energia és tápanyag bevitel. A szélsőséges fogyókúrák helyett egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással nemcsak az egészséges életmódért teszel, de a testsúlyod is hosszú távon karban tartod majd.
Ha súlyproblémád van, akkor bármilyen drasztikus étrend változtatás előtt kérd ki háziorvosod véleményét is, vagy fordulj dietetikus szakemberhez.

Mérleg, mérce, mérőpohár

Ételeid elkészítésekor érdemes rendszeresen ugyanazokat a mérőedényeket, egységeket használni (mérőpohár, evőkanál), így főzés közben nem kell elgondolkodni, hogy akkor most mennyire is szaladtak meg a kalóriák, vagy sikerült-e elég tápanyagban gazdag alapanyagot felhasználnod.
Előbb-utóbb már szemmértékre is meg tudod majd mondani, hogy elfogyott-e például a napi ajánlott fél kiló zöldség, gyümölcs. Addig is nem szégyen mérni, szerezz be egy kis helyet foglaló konyhai mérleget!

Pár praktikus tanács hasznos tápanyagokhoz

Gabonafélék, teljes értékű gabonák az egészséges táplálkozásban

A magyar konyha jellegzetessége, hogy sok finomított lisztből készült pékárut, tésztát eszünk, a hazai klasszikus étrend előfordul, hogy szegényebb rostokban. A teljes értékű gabonából készült ételeket érdemes beiktatni napi szinten az étrendbe.
Az ajánlott napi három adag gabonaféléből legalább egyszer válaszd a teljes értékű verziót. Hogyan? Reggelire vegyél korpás zsemlét a szendvicshez, vagy fogyassz 3 kanál müzlit vagy zabpelyhet joghurttal, kefirrel. Főétkezésnél a normál rizs helyett főzz köretként barna rizst. A tésztáknál pedig érdemes kipróbálni a teljes kiőrlésű tésztaféléket. Lehet, hogy a túrós csusza nem lenne pont olyan, ahogy megszoktátok, de köretként, olaszos finomságokhoz, rakott egytálételekhez kitűnőek.
„Emellett a teljes kiőrlésű, rostban gazdagabb változatok telítettség érzetünket is növelik, így a megfelelő testtömeg megőrzésében is segítenek minket.”– mondja Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa

Zöldségek, gyümölcsök – legalább fél kiló egy nap alatt

Fél kiló első ránézésre elég soknak tűnik, de nem kell megijedni! Nem az a cél, hogy fél kiló almát elrágjunk egy ültő helyünkben. A fél kilónyi zöldséget, gyümölcsöt változatosan elkészítve, több adagra elosztva érdemes elfogyasztani.
Válassz friss gyümölcsöt két étkezés között, ha megéhezel. Reggelire tegyél pár szelet zöldséget, uborkát, paprikát a szendvicsbe. Tegyél friss gyümölcsöt vagy szárítottat a müzlihez, gabonapehelyhez.
Főétkezéseknél beleszámít a napi ajánlásba a főzelék, a rakott zöldséges étel, a saláta és a savanyúság is!

Húsokból mekkorát?

Ha otthon készítesz húsételt, akkor a kb. 20 dkg fejenként elég jó viszonyítás ahhoz, mennyit főzzünk. Étteremben, menzán bármennyire is csábítóak a tányérról lelógó szeletek, tartsuk észben, hogy egy adagnak, feltétnek egy tenyérnyi szelet pont megfelelő lenne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.