Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Július 07. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megváltozott munkaképességű személyek ellátásának szervezeti változásáról

Megváltozott munkaképességű személyek ellátásának szervezeti változásáról

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság az alábbiakban tájékoztatja a megváltozott munkaképességű személyek pénzbeli ellátásaiban részesülő, továbbá azokat az ilyen típusú ellátás megállapítását igénylő kedves ügyfeleit, akiknek az ügyében folyamatban van a hatósági eljárás.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvénnyel 2012. január 1-jétől a megváltozott munkaképességű személyek részére új ellátórendszer került bevezetésre, melynek pénzbeli ellátásai a rehabilitációs ellátás és a rokkantsági ellátás.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 327/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet szerint a Kormány a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival összefüggő első fokú közigazgatási hatósági eljárásban a rehabilitációs hatóságnak a megállapítással, megszüntetéssel, visszafizetéssel, megtérítéssel kapcsolatos feladatai ellátására - ideértve a Rehabilitációs kártyára jogosultsággal összefüggő ügyintézést is - a megyei/fővárosi kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveit jelölte ki. (A szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek, a szociális biztonsági (szociálpolitikai) egyezmények hatálya alá tartozó hatósági ügyekben 2012. január 1-jétől a Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóság, 2012. május 1-jétől a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság járt el.) A másodfokú közigazgatási eljárás lefolytatása az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság hatáskörébe tartozott.

Felhívjuk tisztelt ügyfeleink szíves figyelmét arra, hogy a kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási szakigazgatási szerveinek a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai megállapításával, megszüntetésével, visszafizetéssel, megtérítéssel kapcsolatos feladatai 2012. június 30-át követően megszűnnek. E feladatokat 2012. július 1-jétől a fővárosi/megyei kormányhivatalok rehabilitációs szakigazgatási szervei látják el.

A szervezeti változás - a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, valamint a szakmai irányítása alá tartozó rehabilitációs szakigazgatási szervek feladat- és hatásköréről szóló 95/2012. (V. 15.) Korm. rendelet alapján - a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak elbírálásával kapcsolatos hatásköri szabályok 2012. július 1-jétől hatályba lépő változásával függ össze.

2012. július 1-jétől kezdődően a megyei/főváros kormányhivatalok önálló szakigazgatási szerveiként - mint elsőfokú közigazgatási hatóságként - megalakuló rehabilitációs szakigazgatási szervek hatáskörébe tartozik a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival összefüggő megállapítással, megszüntetéssel, visszafizetéssel, megtérítéssel kapcsolatos feladatok ellátása - ideértve a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek, a szociális biztonsági (szociálpolitikai) egyezmények hatálya alá tartozó hatósági ügyeket és a Rehabilitációs kártyára való jogosultsággal összefüggő ügyintézést is -, ezzel egyidejűleg a másodfokú közigazgatási eljárás lefolytatása a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal hatáskörébe kerül.

Az ellátások folyósítását, folyósítással összefüggő bejelentések intézését továbbra is a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság végzi, az eddig megszokott rendben, változatlan folyósítási törzsszámon.

Azok az ügyek, amelyekben a hatáskör-változás időpontjában a hatósági eljárás folyamatban van, hivatalból áttételre kerülnek a nyugdíjbiztosítási igazgatóságoktól a rehabilitációs szakigazgatási szervekhez. Az érintett ügyfelek erről végzésben kapnak tájékoztatást.

Ugyancsak átadásra kerülnek azoknak a 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesülő - az öregségi nyugdíjkorhatárt 5 éven túl betöltő, azaz 1954. december 31-ét követően született - személyeknek a komplex minősítés elvégzésére irányuló nyilatkozatai, akik azt 2012. március 31-éig - illetőleg igazolási kérelemmel azt követően - az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez benyújtották. Az érintett személyek a komplex minősítés időpontjáról az illetékes rehabilitációs szakigazgatási szervtől fognak értesítést kapni.

A rehabilitációs szakigazgatási szervek illetékességi területe - Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve illetékességének kivételével - megegyezik a megyei kormányhivatalok illetékességével. Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének illetékessége Budapest mellett, Pest megye területére is kiterjed.

A rehabilitációs szakigazgatási szervek ügyfélszolgálatainak, ügyfél információra, igényfelvételre kijelölt telephelyeinek elérhetőségét a csatolt táblázat tartalmazza.

Felhívjuk tisztelt ügyfeleink szíves figyelmét arra is, hogy 2012. július 1-jét követően a megyei/fővárosi kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatási szervei és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság a hatáskör-változással érintett ügyekben legfeljebb általános tájékoztatást nyújthat az érdeklődők számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.