Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 09. 11:52, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Megtiltják az önkényuralmi jelképek terjesztését és közszemlére tételét

Megtiltják az önkényuralmi jelképek terjesztését és közszemlére tételét

Az önkényuralmi rendszerek alatt elkövetett bűnök fájdalmas sebeket hagytak, ezért a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúrák jelképeinek használatát mindaddig tiltani kell, amíg Magyarországon egy olyan ember is él, akit ilyen jelképeket viselők kínoztak meg – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az erről szóló előterjesztés keddi, általános vitájában az Országgyűlésben.

Répássy Róbert elmondta, az önkényuralmi jelképek használatának általános tiltása helyett a jelképek köznyugalom megzavarására alkalmas terjesztése, nagy nyilvánosság előtti használata vagy közszemlére tétele lesz tiltott. Az államtitkár közölte azt is: a korábbihoz képest azért szűkül a büntetendő magatartások köre, mert az Alkotmánybíróság (Ab) a szabályozást túl tágnak ítélte, amely ellentétes bírói döntésekhez vezethet, így önkényes jogértelmezésre ad lehetőséget. Az Ab legitim célnak tekinti a véleménynyilvánítás korlátozását a diktatórikus rendszerekkel való azonosulást kifejező jelképek használatával kapcsolatban – hangsúlyozta egyúttal.

Önkényuralmi jelképpel ünnepelnék május elsejét

Az Ab korábban április 30-i hatállyal semmisítette meg a Btk. önkényuralmi jelképek használatát tiltó paragrafusát, mivel álláspontja szerint az túl tágan határozta meg a büntetendő magatartások körét, ami önkényes jogértelmezéshez és a véleménynyilvánítás szabadságának indokolatlan korlátozásához vezethet.

Május elsején vörös csillaggal követel majd „munkát, kenyeret és fedelet a népnek” Vajnai Attila. A Munkáspárt 2006 politikusa Facebook-oldalán azt írta: pártja az alapvető emberi jogok, köztük a szociális jogok védelmét tartja elsődleges céljának a jelenlegi rezsimmel szemben. A Századvég 2013 februárjában készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a lakosság többsége nem ért egyet az Alkotmánybíróság döntésével.

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során