Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2010. Február 15. 16:11, hétfő | Helyi

Megszűnő díj

Megszűnő díj

A tartósan beteg – legalább 18 éves – személyek ápolói áprilistól már nem kapnak méltányossági támogatást Debrecenben.

A díj megszűnésével kapcsolatos érdeklődésünkre Juhász Sándorné, a polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője emlékeztetett: az idei, állami költségvetésben foglaltak alapján csökkent az önkormányzatok szociális ellátásokra fordítható kerete, s emiatt a debreceni hivatalnak is felül kellett vizsgálnia az önként vállalt - és saját forrásból finanszírozott -, pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásainak körét, valamint azok jogosultsági feltételeit.
A szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvény alapján az önkormányzati képviselő-testület ápolási díjat állapíthat meg a - 18. életévét betöltött - tartósan beteg személy ápolását, gondozását végző hozzátartozónak. Ez az úgynevezett méltányossági ápolási díj, melynek nyújtása (ellentétben a normatív ápolási díjjal) a települési önkormányzatok mérlegelésétől függ, tehát nem kötelező feladat. Debrecenben a felülvizsgálat eredményeként lépnek életbe a méltányossági ápolási díjjal kapcsolatos változások.
A méltányossági ápolási díjat megszüntető, helyi rendelet február 1. óta hatályos, s ez alapján a juttatást március 30-ig folyósítja a hivatal. Ezáltal elegendő idő áll az érintettek rendelkezésére, hogy más módon gondoskodjanak a megélhetésükről vagy a rászoruló ellátásáról.
Fontos tudnivaló a fentiek mellett az is, hogy a súlyosan fogyatékos vagy 18. év alatti, tartósan beteg személy ápolására igénybe vehető ápolási díj (az úgynevezett normatív ápolási díj) továbbra is jár az érintetteknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén