Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Szeptember 08. 07:08, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Megkezdődött a vadászati idény a somogyi erdőkben

Megkezdődött a vadászati idény a somogyi erdőkben

Megkezdődött a vadászati idény az ország legnagyobb vadgazdálkodója, a SEFAG Erdészeti és Faipari (SEFAG) Zrt. nyolc somogyi vadászterületén - közölte Ihárosi Péter, a társaság turisztikai és közjóléti osztályvezető-helyettese az MTI-vel.

Szeptemberben először a lábodi és a szántódi területeken, majd néhány nappal később a többi vadászterületen is a gímbikák bőgése, októberben a dámbikák úgynevezett barcogása adja hírül, hogy megkezdődött a két nagyvad párzási ideje - mondta.
Az elmúlt hetekben kiemelt figyelmet fordítottak a sikeres vadászatok előkészítésére, a vadföldek karbantartására, magaslesek építésére és javítására, vagy éppen a kapitális trófeát hordozó példányok megfigyelésére - jelezte a szakember, hozzátéve: a balesetek elkerülése érdekében a vadászterületeken szeptemberben - bizonyos területeken október végéig - erdőlátogatási tilalmat rendeltek el.
Ihárosi Péter kiemelte: a mintegy 86 ezer hektár állami területet kezelő SEFAG Zrt. az ország egyik legjelentősebb erdőgazdálkodója, egyben az ország legnagyobb, 103 ezer hektáron vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet folytató vadgazdálkodója.
A társaság területén minden hazai nagyvad megtalálható és vadászható, a dél-somogyi területen világhírű gím- és egyedülálló dámállomány él.
A SEFAG Zrt. kezelésében levő állomány minőségét fémjelzi, hogy a nyolcból hét vadászterület különleges rendeltetésűvé nyilvánított, kiemelkedő genetikai értéket képvisel - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: az itt élő vadállomány mennyisége és minősége egyedülálló, amit a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (C.I.C.) 1994-ben Edmond Blanc díjjal jutalmazott.
Az elmúlt évről szólva Ihárosi Péter felidézte: közel 140 gímbika került terítékre, köztük a legsúlyosabb Segesd-Csöpröndön, mintegy 11,64 kilót nyomva a bírálaton. Hasonlóan erős és jó bikák kerültek ki a zselici, illetve a lábodi területről is, valamint a vörösalmai terület is szép eredményeket hozott, köztük egy rendkívül mutatós trófea 219,50 nemzetközi pontot ért el - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során