Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 22. 07:26, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megkapta a hivatalos felkérést az IMF Magyarországtól

Megkapta a hivatalos felkérést az IMF Magyarországtól

Most már hivatalosan is megkapta a felkérést Magyarországtól az IMF egy pénzügyi megállapodás ügyében – ezt közleményben közölte az IMF vezérigazgatója.

Christine Lagarde jelezte, hogy a magyar kormány elővigyázatossági jellegű megállapodást tervez kötni az IMF-fel és az Európai Bizottsággal.

Az Európai Bizottságnak is eljuttatott magyar kérelem azt tartalmazza, hogy az Orbán-kormány elővigyázatossági típusú megállapodást szándékozik kötni.A Nemzetközi Valutaalap közleménye hozzátette: az IMF jelenleg Budapesten tartózkodó szakértői stábja most visszatér az Egyesült Államokba, és konzultál az IMF vezetőségével – írta az index.hu. A miniszterelnök múlt héten hangsúlyozta, az ország gazdasági önállósága továbbra sem lesz korlátozható.

A várakozások szerint a végső megállapodást jövő januárban jelenthetik be. A Fitch péntek délutáni közleménye szerint egy lehetséges IMF-fel történő megállapodás pozitív lépést jelentene és csökkenthetné a magyar adóskockázatra nehezedő negatív nyomást, azonban a gazdasági és fiskális kihívások továbbra is nagyok. Gerhardt Ferenc, a jegybank monetáris tanácsának tagja szerint Magyarország elkerülheti a leminősítést az IMF-fel való együttműködés bejelentését követően. A forintra nehezedő nyomást túlzottnak véli Gerhardt Ferenc, hozzátette, a további forint gyengülés fokozatos kamatemeléseket hozhat.

Közben a mai napon várható az IMF felülvizsgálat hivatalos állásfoglalása. Az elkövetkező hetekben esedékes hitelminősítői bejelentések nagymértékben függnek az IMF jelentésétől. Nem valószínű azonban, hogy a jelenlegi küldöttség tárgyal az új IMF megállapodásról a magyar kormánnyal – írták az Equilor elemzői.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: IMF, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.