Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Július 16. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Beliczay László

Megalakult a Hunor Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet

Megalakult a Hunor Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet

Ünnepélyes eskütételt követően vasárnap megalakult a Hunor Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet, amely belföldön és külföldön is végez majd mentőtevékenységet.

Pintér Sándor belügyminiszter a bátrak között is a legbátrabbaknak nevezte köszöntőjében a most megalakult szervezet tagjait. Mint mondta, a Hunor mentőszervezet Magyarország legnagyobb hivatásos, önkéntes mentőcsapata, amelynek tagjai külföldön is helyt fognak állni.
A belügyi tárca vezetője nemzeti ügynek nevezte a katasztrófavédelmet. Mint fogalmazott: hazánk biztonságáért mindannyian felelősek vagyunk. Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a magyarországi katasztrófavédelem az elmúlt években gyökeres változásokon, jelentős szemléletváltozáson ment keresztül.
A miniszter hozzátette: a katasztrófavédelem nemzetközi ügy is, felelősséget nem pusztán Magyarország biztonságáért kell vállalni, a nemzetközi segítségnyújtás fontos feladata minden országnak, így hazánknak is. Az emberi életek oltalma, a védekezés, a helyreállítás, a rend és biztonság nem ismer határokat - fűzte hozzá.
Pintér Sándor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a magyar polgári védelem szakemberei a szomszédos országokban, illetve Japánban, Srí Lankán és Indonéziában történt természeti katasztrófák után is segítséget nyújtottak. A belügyminiszter azt ígérte, biztosítani fogják a Hunor részére a legkorszerűbb speciális felszereléseket.
A budai Várban rendezett ünnepségen a mentőszervezet csaknem kilencven tagja tett esküt a nemzeti lobogó, az alaptörvény egy példánya és a Szent Korona másolata előtt. A Hunor létszáma 2013-ra a tervek szerint meghaladja majd a kétszázat.
A belügyminiszter által a szervezetnek adományozott csapatzászlót egyházi méltóságok áldottak meg.
A Hunor munkatársai katasztrófa esetén Budapesten három, vidéken nyolc, külföldön pedig 48 órán belül tudnak a bajbajutottak segítségére sietni. Feladatuk elsősorban romok alatt rekedt áldozatok felkutatása és mentése lesz. A Hunor tagjainak októberben az ENSZ szakemberei előtt kell minősítő vizsgát tenniük. A mentőszervezetet ezt követően veszik "nehéz minősítésű" városi kutató- és mentőcsapatként nemzetközi nyilvántartásba.

A szervezet tagjai állnak kutyáikkal a Hunor Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet ünnepélyes alakulógyűlésén és eskütételén a Budavári Palota Oroszlános udvarán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére