Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 28. 16:21, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Másodpercek alatt ismeri fel a bőrrákot egy új kézi kamera

Másodpercek alatt ismeri fel a bőrrákot egy új kézi kamera

Másodpercek alatt ismeri fel a bőrrákot egy új, könnyű hiperspektrális kézi kamera, amelyet finn tudósok fejlesztettek ki - olvasható a finn Műszaki Kutatóközpont (VTT) honlapján. Az első eredmények biztatóak.

A VTT tudósa, Heikki Saari olyan hiperspektrális kamerát talált fel, amely korai stádiumban is kimutatja a bőrrákot. A képalkotó spektrometria a molekulák fényvisszaverési görbéjének mérésén alapul.
A kézi kamera két másodperc alatt egyszerre viszonylag nagy, 12 négyzetcentiméteres bőrfelületről tud képet alkotni. A szabad szemmel láthatatlan korai bőrrákot és előjeleit is fel lehet ismerni vele, így lehetővé válik a betegség korai kezelése - olvasható a VTT portálján.
Az első tesztek során a kamerát olyan bőrfelület vizsgálatára használták, amelyen a bőrrákot szinte mindig megelőző elváltozások - úgynevezett prekurzorok - voltak. Alkalmazták elmosódott körvonalú bőrrákos elváltozások határainak megállapítására is. Ilyen például a melanóma lentigo maligna nevű fajtája. Azért fontos megismerni a bőrrák pontos körvonalait, hogy a műtéttel sikerüljön eltávolítani a teljes daganatot.
A test különböző szöveteit úgy azonosítja a kamera, hogy spektrumuk eltér a felvételeken. A kezelendő tumor helyzetét és méretét úgy állapítják meg, hogy számítógépes módszerekkel elemzik a felvételeket. A folyamatban lévő kutatás során az eredményeket szövettani vizsgálattal igazolják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk