Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Szeptember 01. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Már kihalt a fekete halálért felelős baktériumtörzs

Már kihalt a fekete halálért felelős baktériumtörzs

Londoni temetőkben kerestek tudósok csontokat, melyek olyan emberektől származnak, akik évszázadokkal ezelőtt bubópestisben veszítették életüket, és kijelentették: a halálos járványt okozó baktériumtörzs már rég kihalt.

A manapság fertőző modern törzs tehát már nem ugyanaz, amely miatt Európa népessége jelentősen megcsappant hétszáz évvel ezelőtt.

A bubópestist, vagy más néven a fekete halált okozó baktériumot, a Yersinia pestis-t a bolhák terjesztették el Európában - a járvány következtében a kontinensen 30 millió ember veszítette életét hétszáz évvel ezelőtt. A kutatók célja az volt, hogy kiderítsék: ugyanaz a törzs fertőz-e még ma is, amely egykoron gyógyíthatatlannak bizonyult.

A tudósok végül megállapították, hogy a nagy járványt valóban a Y. pestis okozta, és hogy az egykor halálos betegséget okozó baktériumtörzs mára teljesen kihalt. Ez pedig azt jelenti, hogy a manapság évente 2000 pestises megbetegedést okozó törzs nem azonos azzal, amely egykoron az európai lakosság harmadának halálért volt felelős.

A baktériumok idővel mutálódnak - ennek is köszönhető, hogy a ma fertőző baktérium nem azonos a nagy járványt okozó törzzsel. Manapság ráadásul a pestis szerencsére nem is feltétlenül halálos, köszönhetően az antibiotikumoknak - mondta dr. Pascal James Imperato.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;