Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 19. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: vg.hu

Már hivatalos: "Megkezdődött a görög végjáték"

Már hivatalos:

Amit eddig csak sejteni lehetett, az ma délelőttre beigazolódott: az EU gőzerővel dolgozik egy olyan terven, amellyel szükség esetén kezelni tudja a görögök eurózónából való kiválásának Európára gyakorolt hatásait.

Az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság most olyan vészforgatókönyveken dolgozik, amelyek gyakorlatilag azt feltételezik, hogy Görögország nem lesz képes bent maradni az eurózónában – mondta Karel de Gucht, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős biztosa a belga De Standaard pénteki számában.

Ezzel most először ismerte el egy magas rangú uniós politikus, hogy már valóban készülnek erre az eshetőségre. Igaz, a bizottság egyik szóvivője - feltehetőleg a kedélyek nyugtatása érdekében - péntek kora délután a hírre reagálva cáfolta, hogy ilyen terven dolgoznak.

De Gucht arra a kérdésre, hogy pontosan milyen forgatókönyvekről van szó, nem kívánt válaszolni. Utalt azonban arra, hogy a felkészülés révén meg lehet előzni a fertőzésveszélyt, azaz meg lehet akadályozni, hogy a görögök magukkal rántsák a többi sérülékeny gazdaságú dél-európai országot.

A politikus, aki egyébként korábban belga külügyminiszter is volt, figyelmeztetett: "Megkezdődött a görög végjáték, és nem tudom, hogyan fog végződni". Bár szerinte a hellének kiválása a zónából nem jelentené az euró végét, a görögöknek súlyos következményekkel, „hatalmas káosszal” kellene szembenézniük.

Ezzel összhangban De Gucht megerősítette az Európai Bizottság álláspontját, miszerint Athénnak nincs más választása, minthogy betartja az EU-IMF-hitelszerződésben a hitelfolyósításért cserébe vállalt feltételeket, és végrehajtja a takarékossági programot.

Péntek délelőtt közvetve a német kormány is utalt arra, hogy már születőben vannak a vésztervek. A német pénzügyminisztérium egyik szóvivője az ezt firtató kérdésre úgy válaszolt: „Polgáraink azt várják el tőlünk, hogy minden eshetőségre fel legyünk készülve” – írja a Guardian. Angela Merkel német kancellár egyébként péntek reggel telefonon beszélt Karolosz Papouliasz görög államelnökkel, és kifejezte reményét, hogy Görögországnak hamarosan működőképes kormánya lesz.

Áttételesen szintén a görög búcsú lehetőségét pengette meg péntek reggel a francia Europe 1 rádiónak adott interjúban Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter. Mint elmondta, továbbra is szeretnék Görögországot az eurózónán belül tudni, de azt is elvárják, hogy teljesítsék a vállalásaikat. A döntés tehát a görögök kezében van, jegyezte meg Schäuble.

Mint ismert, a május eleji választásokon a voksok mintegy kétharmadát az EU-IMF-hitelcsomagot elutasító pártok kapták, és bár nem sikerült kormányt alakítaniuk, van esély arra, hogy az újabb, júniusi 17-én sorra kerülő voksolás után siker koronázza majd próbálkozásaikat. Egy ilyen kabinet valószínűleg a hitelcsomag újratárgyalását és a megszorítások enyhítését kérné a nemzetközi közösségtől, amibe az jelen állás szerint nem menne bele, és leállítaná a hitelek fizetését. Ezek nélkül Görögország nem lenne képes törleszteni adósságait hitelezői felé, azaz csődbe menne, és feltehetőleg az eurózóna elhagyására kényszerülne.

A választásoknak jelen állás szerint két nagy esélyese van: a hitelcsomagot elutasító Radikális Baloldali Koalíció és az amellett kiálló konzervatív Új Demokrácia. Míg május elején a baloldali tömörülés tovább erősödött, addig egy napokban publikált felmérés szerint, ha csak orrhosznyival is, de a jobboldali párt vezet – a választások kimenetele tehát egyelőre megjósolhatatlan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére