Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Július 13. 13:07, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Magyarország Öröme Nap a kecskeméti gyermek- és ifjúsági találkozón

Magyarország Öröme Nap a kecskeméti gyermek- és ifjúsági találkozón

Magyarország öröme alcímmel tucatnyinál több határon túli művészeti csoport mutatkozik be péntek délután a XII. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozón, Kecskeméten – közölte a város kommunikációs munkatársa az MTI-vel.

Takács Valentina elmondta: a szervezők minden eddigi találkozón kiemelt figyelmet fordítottak a határon túli magyar területekről érkező csoportok fogadására. Számukra a Csiperó Fesztiválként közismert rendezvényen belül immár hagyományosan "kis fesztivált" tartanak.
A Magyarország Öröme Nap nevet viselő, pénteken délután kezdődő esemény alkalmából Kecskemétre érkezik a Szent Korona másolata a Köztársasági Őrezred Díszőrségének és a Magyar Honvédség szolnoki katonazenekarának kíséretében.
A nemzeti jelképet a városháza előtt ünnepélyes keretek között 16 órakor fogadja Zombor Gábor polgármester a 14 határon túli magyar gyermekcsoport sorfala között, majd a város egyházi vezetői és a résztvevők kíséretében a Szent Koronát a Nagytemplomban helyezik el, ahol ezt a fesztivál résztvevői és a város polgárai is megtekinthetik.
A gyerekek ezt követően megkoszorúzzák a Szent István szobrot, majd a főtérre vonulnak, ahol Gyermekvarázs-kultúrák találkozása címmel 17 órakor kezdődik a romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai magyarlakta területekről érkezett vendégegyüttesek és -kórusok bemutatója. A nap zárásaként este fél kilenctől a Tapolcai Musical Stúdió előadásában lesz látható Szörényi-Bródy: István, a király című rockoperája.
Takács Valentina hangsúlyozta: a Kecskeméten ezúttal július 7-15. között megrendezett nemzetközi gyermek- és ifjúsági programnak az egymás megismerésén túl igazi értékét az adja, hogy az elmúlt 22 év alatt több ezer kecskeméti és határon túli magyar gyermek, valamint családjaik élhették át az együvé tartozás felemelő érzését, a nemzettudat és a hazaszeretet megerősödését.
A határon túli csoportok a következő évi vendéglátásuk során a kecskeméti gyerekeknek mutatják be szülőföldjük hagyományait, kulturális értékeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.