Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. December 03. 16:03, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Magyarország mérnököket, statikusokat küld Albániába

Magyarország mérnököket, statikusokat küld Albániába

Hét szakember indul útnak kedd reggel a földrengés sújtotta Albániába - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfő este az MTI-vel.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint a magyar mérnökök, statikusok megrongálódott épületek, közművek és utak felmérését végzik majd.

A szakemberek a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Belügyminisztérium, a katasztrófavédelem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara és a Magyar Mérnöki Kamara együttműködésében utaznak ki - olvasható a közleményben.

November 26-án hajnalban a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Albánia északnyugati partvidéki részét. A halálos áldozatokat követelő földrengés miatt több lakóépület összedőlt, sok épület károsodott.

Az OKF szóvője azt írta, hogy a magyar szakemberek a megmaradt épületek szerkezeti biztonságát fogják ellenőrizni. Az acél- és vasbeton szerkezetekre specializálódott statikusokból és egy geotechnikusból álló magyar csapat több oldalról is meg tudja vizsgálni a földrengés okozta károkat.

A magyar szakemberek kedd reggel indulnak repülővel Tiranába, ahonnan december 10-én térnek vissza.

Magyarország és a magyar katasztrófavédelem nem először nyújt segítséget a dél-európai országnak. Idén már két segélyszállítmányt küldött a bajba jutott albán emberek megsegítésére, a legutolsó 21 millió forint értékű segélyszállítmányt november 29-én - közölte a szóvivő.

Címkék: Albánia, földrengés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.