Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Március 13. 11:29, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Magyarország az önvezető járművek kutatási központja

Magyarország az önvezető járművek kutatási központja

Magyarország az önvezető járművek és az ahhoz tartozó távközlés kutatási központja

- jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán. Lepsényi István az M7-es autópálya és Zalaegerszeg között tervezett okos útszakasz építéséről közölte: a fejlesztés célja, hogy azok az önvezető járművek, amelyek jól teljesítenek a zalaegerszegi tesztpályán, a gyorsforgalmi útszakaszon is közlekedhessenek. Ez az útszakasz lesz az intelligens autópálya rendszer első szakasza.

Kérdésre válaszolva kifejtette: a tervek szerint 15 év múlva már olyan gépjárművek közlekednek majd, amelyekbe már nem is kell beülnie a vezetőnek. Mindez azonban óriási mennyiségű technikai fejlesztést igényel egyebek mellett a járműgyártóktól, az infrastruktúrától és meg kell alkotni az okos városokat (smart city) is.

Az államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a zalaegerszegi tesztpályáról kiemelte: Európában nincsen olyan tesztpálya, ahol ki lehet próbálni az úgynevezett autonóm, önvezető járműveket. A zalaegerszegi tesztpálya egy teljesen egyedi lehetőség.

A pálya első szakaszának építése 2018 első negyedévében indul és remélhetőleg jövő év végére már össze lehet majd kapcsolni a tesztpályát az intelligens útszakasszal.

Az M7-es autópályát és a zalaegerszegi tesztpályát összekötő útról elmondta: az okos utak adatokat gyűjtenek a környezetükről, a forgalomról és továbbítják azokat az okos útszakaszokon közlekedő intelligens járműveknek.

Lepsényi István hozzátette: az okos út és a tesztpálya is állami forrásból valósul meg, a tesztpálya építésére már 6 milliárd forintot átutaltak.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során