Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 12. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Magyar kutató kapta az információelmélet legmagasabb rangú elismerését

Magyar kutató kapta az információelmélet legmagasabb rangú elismerését

Marton Katalinnak, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadójának a többfelhasználós információelmélet terén elért eredményeiért ítélte oda az Információelmélet Nemzetközi Tudományos Társasága (IEEE Information Theory Society) a tudományág egyik legmagasabb presztízsű kitüntetését, a Claude E. Shannon-díjat.

"Claude Elwood Shannon amerikai mérnök-matematikus 1948-ban publikálta a hírközlés matematikai elméletéről szóló tudományos cikkét. Azóta őt tartják az információ mérésével, továbbításával, védelmével és feldolgozásával foglalkozó tudományterület, az információelmélet megalapítójának. A tudósról elnevezett díjat 1972 óta ítéli oda az információelmélet nemzetközi társasága, az IEEE Information Theory Society egy matematikusnak a tudományterületen elért eredményeiért" - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján (http://mta.hu/mta_hirei/akademiai-kutato-kapta-az-informacioelmelet-legmagasabb-rangu-elismereset-130234).
Az idén Marton Katalin, az MTA doktora veheti át a Shannon-díjat, és tarthatja meg a társaság 2013. évi kongresszusán a Shannon-előadást. Női kutató eddig még nem kapta meg az elismerést, magyar tudós azonban korábban egyszer már elnyerte a kitüntetést: 1996-ban Csiszár Imre akadémikus vehette át a díjat.
"Nagy meglepetés és öröm számomra a Shannon-díj" - nyilatkozta Marton Katalin. Mint mondta: hálás az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének, hogy sok éven át nyugodt és ösztönző légkört biztosított munkájához, és méltatta Csiszár Imre, valamint az MTA külső tagja, a Rómában élő Körner János tevékenységét is, aki, mint fogalmazott, döntő befolyással volt kutatásaira. "A vele való közös munkában gyökereznek azok az eredmények, amelyekért a díjat kaptam."
Marton Katalin díja idén immár a harmadik olyan elismerés, amely a magyar matematikusok nemzetközi presztízsét mutatja. Tavasszal Szemerédi Endre, az MTA rendes tagja kapta a matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat, Lovász László matematikust, ugyancsak az MTA rendes tagját pedig felvette tagjai sorába az Egyesült Államok tudományos akadémiája (National Academy of Sciences).
"A magyar matematikai iskolákból kikerülő kutatói utánpótlás szempontjából örvendetes jel, hogy a közelmúltban Máthé András, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet volt munkatársa nyerte el a kiemelkedő doktori disszertációk jutalmazására alapított Nemzetközi Stefan Banach-díjat. A Lengyel Matematikai Társulat 20 ezer złotyval járó kitüntetését a 6. Európai Matematika Kongresszuson vehette át a geometriai mértékelmélet jelenleg Nagy-Britanniában dolgozó fiatal kutatója" - olvasható az MTA honlapján.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.