Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 15. 06:56, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: MTI

Létrejött hazánk leghosszabb barlangja

Létrejött hazánk leghosszabb barlangja

Több barlangászcsoport hónapokon át tartó munkájának gyümölcseként sikerült megtalálni vasárnap az összeköttetést a Pál-völgyi–Mátyás-hegyi és a Harcsaszájú–Hideg-lyuk barlangrendszerek között.

És ezzel Magyarország leghosszabb, 28,6 kilométeres barlangja jött létre – jelentette be a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat.

Leél-Őssy Szabolcs, a szervezet elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a felszínen semmi sem utal a mélyben húzódó rendszerek létére. A területen karsztosodásra és barlangképződésre alkalmas mészkő található, illetve a tektonikai adottságok is megfelelőek a barlangrendszerek kialakulásához. A barlangok közötti összeköttetéseket a járatok végpontjaiban összegyűlt törmelék eltávolításával nyitják meg a barlangászok, tehát nem mesterséges feltárásokat végeznek, hanem már meglévő, de eltömődött járatokat tisztítanak meg. Munkájukat tektonikai mérések és huzatvizsgálatok előzik meg. Egy-egy ilyen járatfeltárás hosszú hónapokig is eltart, mivel a barlangászok elsősorban szabadidejükben, saját pénzből végzik a munkát – fejtette ki Leél-Őssy.

A most már 28,6 kilométer hosszú rendszer összekötésében a Bekey Imre Gábor Csoport, a Barit Barlangkutató Csoport és a Szabó József Barlangkutató Csoport vett részt, de a ma megismert barlang feltárása 31 év és mintegy 250 ember munkájának köszönhető – hívták fel a figyelmet. A Pál-völgyi barlang első szakasza még 1904-ben, kőbányászat közben nyílt meg, hamarosan aztán a Bugyura-, a Hideg-lyuk- és a Kis-Hideg-lyuk-barlang is bejárhatóvá vált. A múlt század harmincas éveiben megkezdődött a Mátyás-hegyi kőfejtő üregeinek feltárása, aminek eredményeképpen a Mátyás-hegyi barlang hossza az ezredfordulóra már meghaladta az 5,1 kilométert.

A Pál-völgyi és a Mátyás-hegyi barlang között 2001 végén találták meg az összeköttetést. Hamarosan sikerült az áttörés a Harcsaszájú-barlangban és a szomszédos Hideg-lyukban is, 2010 tavaszán pedig felfedezték a két barlang közti összekötő járatot. Ekkor a figyelem a Mátyás-hegyi–Pál-völgyi-barlang valamint a Hideg-lyuk–Harcsaszájú-barlang közti összeköttetés felkutatására irányult, ami végül december 11-én eredménnyel járt, így létrejött Magyarország leghosszabb barlangrendszere.

A témával foglalkozik a Hír TV Rájátszás című műsora is 20.05-től, a műsort 23.05-kor és csütörtökön 8.05-kor megismétlik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni