Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 06. 07:48, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Leáldozóban a rossz tömegáruk korszaka

Leáldozóban a rossz tömegáruk korszaka

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes-államtitkára szerint leáldozóban van a silány minőségű tömegáruk korszaka.

Bognár Lajos erről a Foodapest és az UKBA szakkiállítás vasárnapi megnyitóján beszélt a budapesti Hungexpo vásárközpontban.

A Foodapest Nemzetközi élelmiszer, ital, élelmiszer-gépipari és vendéglátóipari szakkiállítást, valamint az UKBA Nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítást a szervezők másodszor rendezik meg egyszerre annak érdekében, hogy az érdeklődők koncentráltan ismerkedhessenek meg a kínálattal.

Bognár Lajos a megnyitón emlékeztetett arra, hogy a vásárlók egyre tudatosabban válogatnak a termékek között. Az ár mellett ma már azt is nézik, hogy melyik élelmiszer az egészségesebb, de keresik a kézműves termékeket is. Értékelik, ha valamilyen áru olyan gonddal és odafigyeléssel készült, ahogyan azt a szülőktől, nagyszülőktől megszokták.

Plasztik árú

A helyettes államtitkár a tapasztalatokra hivatkozva állította, hogy a hagyományos ízek folyamatosan szorítják ki az üzletek polcairól a „plasztik árut”, amely ízében és összetevőiben meg sem közelíti a magas szinten feldolgozott, egészséges, biztonságos élelmiszereket.

Törvények

Utalt arra: a kormányzat folyamatosan hoz olyan intézkedéseket, amelyek felgyorsítják a minőség térnyerését a hazai élelmiszerpiacon. Bognár Lajos példaként említette a népegészségügyi termékadót, a jövedéki törvény módosítását, a magyartermék-rendeletet, illetve a Hungarikum törvényt és termelői piacok hálózatának folyamatos bővülését. Jelezte: a magas szinten feldolgozott egészséges és biztonságos élelmiszerek termelése új távlatokat nyit a vidéken élők előtt.

A jövő szerdáig tartó árumustrán mintegy kétszáz kiállító vonultatja fel termékeit. A hétezer négyzetméteren bemutatkozó cégek közül több külföldről, összesen tíz országból érkezett a kiállításra – mondta Siklósi Csaba, a Hungexpo kereskedelmi igazgatója a megnyitón.

Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke, valamint Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke egyaránt arról beszélt, hogy mind a sütőiparban, mind a cukrászatban fontos a kreativitás és az innováció. Ezzel a szemlélettel lehet ugyanis úrrá lenni a nehéz gazdasági körülményeken. Ezek jegyében szervezték a kiállítás szakmai programjait - hangsúlyozták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.