Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Június 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kipukkadhat a Bubi?

Kipukkadhat a Bubi?

Tovább csúszhat a fővárosi Bubi átadása, mivel a bérbiciklis rendszer a június eleji belső teszten 50-80 százalékos működési arányt produkált - értesült az Index. A portál úgy tudja, a BKK szükség esetén fel is mondhatja a beszállító T-Systemsszel és a Csepel kerékpárgyárral kötött szerződését – ha ez megtörténik, a T-Systemsnek 180 millió forint közeli kötbért kell fizetnie majd a késésért.

Kedden este reagált a BKK a Bubi csúszásáról szóló hírekre – közleményükben elismerték, a rendszer még nincs átadható állapotban így a T-Systems jelentős kötbért fizet. Bíznak abban, hogy július 16-ig sikerül orvosolni a problémákat, ekkor ugyanis a kötbérplafon miatt már tényleg csak a szerződésbontás lesz az egyetlen lehetőségük. A BKK álláspontja az, hogy a Bubi rendszer mindenképpen feláll, és a rendszer tesztelése során tapasztalt hibák kiküszöbölhetőek.

A Budapesti Közlekedési Központ mintegy 100 kollégával folyamatosan, megállás nélkül teszteli a rendszert és mindennap részletes jegyzőkönyvet vesz fel. A BKK megerősítette azt is, hogy a rendszer számos kisebb szoftveres problémával, megbízhatósági és működési zavarral küzd - ezek az Index szerint nem is annyira kis gondok, hiszen a június eleji belső teszten a rendszer 50-80 százalékos hatékonysággal működött. A mobilos és a Bubi-kártyás kölcsönzés 82 és 72 százalékban sikerült, míg a parkolás mobillal az esetek 63 százalékában, kártyával pedig 54 százalékban volt megoldható.

Ezért arendszer átadása júliusra csúszik, ha pedig addigra sem működik, a BKK –a főváros korábbi Alstom-döntéséhez hasonlóan –felmondhatja aszerződést. Addig is a BKK kötbérezi a T-Systemst: a kötbérigény már 104 millió forintra rúg, és minden nappal 1,798 millió forinttal emelkedik - így a július 16- határidőre megközelítheti a 180 milliót is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.