Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Április 14. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kezdődik az óvodai beiratkozás, az általános iskolákba is lehet jelentkezni

Kezdődik az óvodai beiratkozás, az általános iskolákba is lehet jelentkezni

Jövő kedden kezdődik az óvodai beiratkozás, amely május 20-ig tart - tudatta az Oktatási Hivatal (OH) közleményében. Az általános iskolai beiratkozás már tart országszerte, erre péntekig van lehetőség.

Az Oktatási Hivatal keddi tájékoztatása szerint minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie, hogy időben elkezdődhessen a gyermekek közösségbe szoktatása és felkészítése a majdani iskolakezdésre. A felvételt a szülőnek, gondviselőnek kell kérelmeznie. Az Oktatási Hivatal levélben hívta fel az érintett szülők, gondviselők figyelmét a határidőkre, tudnivalókra.

A kötelező felvételt biztosító óvodák listája és a körzethatárok elérhetők az OH honlapján. Az adott településen a beiratkozás módjáról és pontos idejéről az óvoda, illetve az önkormányzat ad tájékoztatást, a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel idén elektronikus ügyintézésre is van lehetőség.

Az óvodakezdés halasztását május 25-éig kérelmezhetik a szülők a területileg illetékes járási hivatalnál. Ha családi körülményei, sajátos helyzete indokolja, a gyermek egy évig (annak az évnek augusztus 31-éig, amelyben negyedik évét betölti) menthető fel az óvodai foglalkozások alól - közölték.

A bölcsődék legkésőbb április 15-éig jelzik az OH-nak, ha az óvodaköteles korba lépő gyermek - a jogszabályban meghatározott esetben - további egy évig bölcsődei ellátásban vesz részt. Javasolt, hogy a szülők feltétlenül egyeztessenek a bölcsődével. Nem kell beiratkozni az óvodába akkor sem, ha a gyermek a kötelező óvodai nevelést a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálattal jogviszonyban, korai fejlesztés és gondozás keretében teljesíti.

Ha a gyermek óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, azt a szülőnek be kell jelentenie a hivatalnak. A bejelentéshez használható űrlap elérhető az OH honlapján, és elküldhető ügyfélkapus hitelesítéssel elektronikusan, vagy postán az Oktatási Hivatal, köznevelési nyilvántartási főosztály, 1363 Budapest, Pf. 19. címre.

A tanköteles gyermekek online iskolai beiratkozása már tart, arra április 10-től április 16-án éjfélig van mód a KRÉTA rendszerben: https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap.

Az Oktatási Hivatal a koronavírusjárvány miatt javasolja az elektronikus ügyintézést, ám akik ezzel a lehetőséggel nem tudnak élni, április 15-én és 16-án személyesen is beírathatják gyermeküket a körzetes vagy az általuk választott általános iskolába - a járványügyi veszélyhelyzetben előírt szigorú óvintézkedések betartásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.