Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Április 12. 09:04, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Kedvezően zárultak a tavaszi élelmiszer ellenőrzési akciók

Kedvezően zárultak a tavaszi élelmiszer ellenőrzési akciók

A tavaszi szezonális ellenőrzésen szinte minden területen javuló eredményeket tapasztaltak a szakemberek - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.

A hatóság tájékoztatott arról, hogy az egy hónapos mustra során 4715 vizsgálatot végeztek, amelyekből 88 figyelmeztetéssel, 154 pedig mintegy 13,5 millió forintnyi bírsággal zárult. A több mint 20 ezer megvizsgált élelmiszer-tételből 349-et - mintegy 9,5 tonnát - kellett kivonni a forgalomból.

A március 1-jétől április 2-ig tartó tavaszi szezonális ellenőrzést Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rendelte el. Az ellenőrzéseket a járási hivatalok és a Nébih szakemberei végezték, az akciót a Nébih koordinálta.

A vizsgálatok az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területére egyaránt kiterjedtek. Ellenőrizték a hagyományosan népszerű termékeket, így a sonkákat, a tojást, a különböző édességeket és az alkoholos italokat. Nem maradhatott el a szezonális zöldség- és gyümölcsfélék vizsgálata sem, újdonságként a tojásfestékek is górcső alá kerültek.

A szakemberek az idén a 2017-es ellenőrzéssel nagyságrendileg azonos számú vizsgálatot végeztek, ám 18 százalékkal kevesebb figyelmeztetés és 5 százalékkal kevesebb bírság született, mint az előző évben - emeli ki a közlemény.

A nyomonkövethetőség területén volt a legjelentősebb a javulás: míg 2017-ben az ellenőrzések 2,5 százalékánál tapasztaltak problémát ezen a területen az ellenőrök, az idén csak 1,3 százalékuknál. Élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 11 esetben volt szükség.

A termékellenőrzések alkalmával kevesebb élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, mint tavaly. A több mint 20 ezer élelmiszertétel 1,7 százaléka - mintegy 9,5 tonna termék - kapcsán kellett intézkedni. A hibaokok között első helyen továbbra is a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta szerepelt, az idén ez a tételek 1,2 százalékát érintette. A zöldség-gyümölcs vizsgálatok során egy forgalmazóval szemben a "hajdúsági torma" megnevezés jogosulatlan névhasználata miatt indult eljárás.

A Nébih laboratóriumában 38 tojásminta esetleges fipronil szennyezettségét, valamint 44 tojásfesték csomag (126 tojásfesték) színezéktartalmát is vizsgálták. A tojásminták egyikében sem volt kimutatható fipronil, illetve fipronil-szulfon szermaradék. A festékeknél egy esetben fordult elő, hogy egy piros festék a jelölésen feltüntetett azorubin (E122) helyett neokokcint (E124) tartalmazott, ezért a hatóság kötelezte az előállítót a jelölés kijavítására.

A bárány- és nyúlszállítások ellenőrzése alkalmával országosan 508 szállítmányt (57 902 szállított állat) vizsgáltak meg a hatósági állatorvosok. A nyúlszállítmányok ellenőrzése során egy alkalommal a járműre vonatkozó dokumentációs hiányosságot találtak a szakemberek, egy esetben pedig a nem megfelelő férőhely miatt kellett eljárniuk - ismerteti közleményében a Nébih.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.