Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Január 24. 09:01, vasárnap | Helyi
Forrás: Deol

Kampánybál

Kampánybál

Egy elmaradt bál borzolja a kedélyeket Bárándon. Íme a két fél álláspontja, amely egy dolgot mindenképpen jelez: a választási kampány elkezdődött.

Január 20-án a deol is közölte a hírt: "Pénteken, a Magyar Kultúra napja eseményeihez kapcsolódóan rendezik a III. Sárréti Civil Bált Bárándon. A helyszín a Betyár csárda és rendezvényközpont."

Utóbb kiderült: a bál elmaradt. Íme a két fél indoklása.

Az Összefogás a Sárréti Kistérségért Egyesület közleménye:

Kiss Sándor, a Hajdú-Bihar megyei Báránd település fideszes polgármestere önkényesen megtiltotta a III. Sárréti Civil Bál megrendezését a rendezvény napján. A civil szervezésű bálon a helyi citerazenekart is kitüntették volna.

A rendezvényt a bárándi piaccsarnok nagytermében tartottuk volna 180 fő részvételével az Összefogás a Sárréti Kistérségért Egyesület szervezésében. A termet az épületet üzemeltető művelődési háztól elkértük, majd a tulajdonos polgármesteri hivatal vezetőjével, Kiss Sándor polgármesterrel is egyeztettük a programot. Ma reggelig senki, semmilyen kifogást nem emelt rendezvényünk ellen. Sőt, Kiss Sándor polgármester még vendéget is hívott a bálra, s úgy volt, részt is vesz rajta. Ma délelőtt azonban hiába mentek segítőink megteríteni az asztalokat, csak a zárt ajtókat találták. Hiába mentem el személyesen a helyszínre, s próbáltam beszélni a polgármesterrel, illetve a jegyzővel, ők ígéretük ellenére több órás várakozás után sem jelentek meg.

A civil szervezésű rendezvényt, amelyen több mint 180 fő vett volna részt a sárréti kistérség településeiről, a mai napon Kiss Sándor, Báránd település fideszes polgármesterének önkényes döntése miatt le kellett mondani. Le kellett mondani a rendezvényt a Civilbarát Önkormányzat és Vállalkozó Díj idei nyertesének, s sem a bihartordai könyvtár, sem a bárándi citerazenekar nem vehette ma át kitüntetését. Mindez a Magyar Kultúra Napján történt.

A Hajdú-Bihar megyei Bárándon tehát ilyen állapotok uralkodnak: a Magyar Kultúra Napján egy önkényes politikus minden indok nélkül megakadályozhatja a településen működő civil szervezet kitüntetését.

A rendezvényre a határon túlról is érkeztek volna: 30 erdélyi polgármester vett volna részt a III. Sárréti Civil Bálon, Bárándon. Ott, ahol hatalmas kőtömb jelzi a Nagy-Magyarországot a református templom előtt, s ahol úton-útfélen az erdélyi testvérekről beszélnek. De úgy tűnik, csak beszélnek: mert látni nem szívesen látják őket.

Bangóné Borbély Ildikó
az egyesület elnöke, a bál szervezője


És íme Kiss Sándor, Báránd polgármesterének válasza:

A kampány első napján politikai támadást intézett az MSZP Báránd Önkormányzata ellen.
Össztüzet zúdított a bal oldali írott és elektronikus média Báránd község polgármesterére, őt téve felelőssé a településen 2010. január 22-én 18 órától megrendezni tervezett harmadik Sárréti Civil Bál megnevezésű rendezvény elmaradásáért. A megjelent cikkben egybehangzóan állítják, hogy a „Magyar Kultúra Napjára" tervezett civil rendezvényt Kiss Sándor polgármester önkényesen tiltotta be. Az önkormányzat megdöbbenve olvasta-e cikket. A polgármester nem tiltotta be a rendezvényt, éppen ellenkezőleg, konstruktív kompromisszum kész hozzáállásával elősegítette, hogy az esemény a kért időpontban és helyen megrendezhető legyen.

Az MSZP hazug állításaival szemben a valóság a következő:

Az önkormányzat történeti kronológia és rendelkezésre álló tények figyelembe vételével áttekintette, értékelte az elmúlt néhány nap eseményeit és az alábbiakat állapította meg:

1). 2010. január 13-án szerda délután Szabó-Sós Andrea Csontos János MSZP-s országgyűlési képviselő politikai főmunkatársa telefonon felvette a kapcsolatot a bárándi Művelődési Ház igazgatójával. Érdeklődött a rendezvénycsarnok üzemeltetőjénél, hogy szabad-e 22-én este a csarnok. Elmondta, hogy másnap csütörtökön keresni fogja a Művelődési Ház Igazgatóját Bangóné Borbély Ildikó az Összefogás a Sárréti Kistérségért egyesület elnöke egyeztetés céljából. Az Igazgatónő tájékoztatta a Csontos János képviselő politikai főmunkatársát, hogy nevezett időpontban sportrendezvény van a csarnokban.

2). Január 14-én valóban személyesen kereste fel az Igazgatónőt az Egyesület elnöke, akinek neve a sárréti térséget ismerők számára többek között rengeteg vihart megélt Leader-program kapcsán lehet ismerős. E találkozón derült ki, hogy az Egyesület január 22-én 18 órától tartana igényt a rendezvény csarnokra, mert ott kívánja megtartani a „III. Sárréti Civil Bált", amely hangsúlyozottan civil rendezvény politikai tartalom nélkül és amelyen külföldi polgármesterek, prominens személyek vesznek részt az Elnök asszony tájékoztatása alapján. Az Igazgatónő tájékoztatta az Elnök asszonyt, hogy a rendelet értelmében a rendezvény csarnok igénybevételéhez a polgármester által aláírt terembérleti szerződés szükséges. A szerződés előkészítése, a tartalmi forma áttekintése a jegyző feladata. Elnök asszony elektronikus formában egy megállapodás tervezetet hagyott az intézmény vezetőnél.

3). A polgármester január 18-án hétfőn szerzett tudomást az egyesület szándékáról. Hétfőn és kedden személyes és telefonos egyeztetések zajlottak a polgármester, Csontos János MSZP-s képviselő és Bangóné Borbély Ildikó Elnök asszony között. Az egyeztetés eredménye: a polgármester közbenjárásának eredményeképpen sikerült szabaddá tenni a kérdéses időintervallumban a csarnokot, valamint rögzíteni a programot. Ezen időtartam alatt a hivatal áttekintette a szerződés tervezetet, az indokolt és szükséges tartalmi kiegészítéseket, módosításokat elvégezte annak érdekében, hogy a dokumentum minél hamarabb aláírható legyen és a jogszabályi előírásoknak megfeleljen.

4). A végleges megállapodás január 21-én csütörtökön került a polgármester asztalára, melyet ő még aznap aláírt, a jegyző pedig ellenjegyezte. Január 22-én délelőtt a polgármester a település belvízhelyzetét ellenőrizte, hiszen I. fokú belvízvédelmi készültség van elrendelve Báránd községben. Ahogy visszatért hivatalába, a művelődési ház igazgatójának társaságában kb: 13 óra 15 perc körül személyesen vitte át a rendezvénycsarnokba a megállapodást. Megdöbbenve tapasztalták, hogy a szervezők eltávoztak, nincsenek a helyszínen, ahol a rendezvény tervek szerint 18 óra után kezdődött volna.

Áttekintve az eseményeket, értékelve azokat:

E civil szervezet által szervezett rendezvény valóban civil esemény-e? Valóban politika mentes rendezvény-e? Hiszen érdekes egybeesések tapasztalhatóak. A civil egyesület által szervezett rendezvény szervezésének előkészítésében részt vett Csontos János MSZP-s képviselő poltikai főmunkatársa, illetve maga az országgyűlési képviselő úr is. Szintén érdekes egybeesés, hogy a bárándi esemény szerepel Csontos János minap felkerült kampánystratégia anyagában, amely néhány napja az interneten is elérhető bárki számára.

Az itt található kampánystratégia alapján látható, hogy az MSZP politikai haszonszerzés céljából aljas módon civil szervezeteket használ fel. Felmerült bennünk a kérdés az elmaradt bállal kapcsolatban, tényleg meg akarták-e rendezni ezt az eseményt, valóban Bárándon akarták- e egyáltalán megrendezni ezt az eseményt vagy csak az MSZP kampánystratégiájában olvasható mocskolódó, lejárató kampány előhírnöke a kampány első napján.

A leírtak figyelembe vételével, valamint az események ismeretében Báránd község Polgármesteri Hivatala visszautasítja Bangóné Borbély Ildikó egyesületi elnök asszony azon megnyilvánulását, miszerint a rendezvényt Kiss Sándor polgármester önkényesen betiltotta. E mellett felhívja figyelmét arra is, hogy tartózkodjon Báránd község, valamint a község polgármesterének lejáratásától Kijelentjük, hogy az ügy intézése során a polgármesteri hivatal jóhiszeműen, kompromisszum készen, konstruktívan, a jogszabályi előírások betartásával, soron kívül járt el.

Azok az emberek, akik nem tudják megkülönböztetni a katolikus templomot a reformátustól, akik megfenyegették a családomat, hazudtak a település valamennyi polgárának - akikért én felelősséggel tartozom -, azok nekem...

Báránd. 2010-01-23
Kiss Sándor
polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.