Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 15. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jön a szociális életpályamodell

Jön a szociális életpályamodell

Bérpótlékot kapnak a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók. A kormány elkezdi a szociális életpályamodell kidolgozását is, amelynek része a béremelés - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szombaton Sopronban. Balog Zoltán elmondta, az ágazati bérpótlék összege személyenként 5-11 százalékos béremelést jelent, ami havi 6-17 ezer forinttal emeli meg a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti területen dolgozók fizetését.

A miniszter kifejtette: a szakmai munkakörökben körülbelül 73 ezer ember dolgozik, a technikai dolgozók száma pedig nagyjából 20 ezer. A béremelésre, bérpótlékra fordítandó összeg összesen 9,2 milliárd forint. A dolgozók a béremelést először 2014 márciusában kapják meg visszamenőleg, vagyis már a januári bérük is megemelt lesz – mutatott rá Balog Zoltán.

A tárcavezető hozzátette azt is, hogy a szociális életpályarendszer teljes kialakításához a kormány egy munkacsoportot hoz létre, melynek vezetője Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár lesz. A munkacsoport tagjait a munkacsoport-vezető jelöli ki, és legkésőbb január 15-ig kell megtartani az első ülést. A következő lépésekről a kormány a folyamatos egyeztetések alapján hoz majd döntést – mutatott rá a miniszter.

A béremelésben az önkormányzati, az állami, az egyházi és a civil intézményekben dolgozók érintettek - folytatta az Emmi vezetője: a bölcsődei dolgozók több mint 10 ezren; a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátásban dolgozók mintegy 80 ezren. Megkapják a juttatást a hagyományos nevelőszülők is, akik most már foglalkoztatási jogviszonyban dolgozhatnak. Az összeg egy átlagos szükségletű gyermeknél bruttó 35.900 forint, plusz gyermekek után és a fogyatékosság további fokával az összegek növekednek. Balog Zoltán hozzáfűzte azt is, hogy a pedagógus munkakörben gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók már megkapták a fizetésüket a pedagógus életpályamodell bevezetésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár