Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Május 03. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: vg.hu

Jön a magyar-arab "közös-TSZ"?

Jön a magyar-arab

A magyar–szaúdi mezőgazdasági holding terve akkor lehet sikeres, ha a kormány is beszáll a finanszírozásba, véli a Baromfi Terméktanács elnöke.

Tegnap a holdingról tárgyalt Budapesten a szaúdi mezőgazdasági miniszter, ma és holnap pedig az energia-ügyi miniszter egyeztet a magyar cégek előtt álló szaúdi lehetőségekről.

Közös magyar-szaúdi holding létrehozása is felmerült azon a tárgyaláson, amelyet tegnap Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter folytatott az arab országbeli kollégájával. Fahad Balkunajm egyetértett Fazekassal abban, hogy Orbán Viktor tavalyi, a szaúdi királlyal folytatott megbeszélései jó alapot adnak a két ország közti mezőgazdasági együttműködésre. A közös holding a megbeszélés szerint elsősorban baromfitenyésztéssel, szarvasmarha-tenyésztéssel, és növénytermesztéssel foglalkozna, de felmerült az együttműködés a takarmány-előállítás terén is.

A térségre jellemző, hogy rendkívül igényes piac, és baromfiigényének döntő részét a csirke, kisebb részét a pulyka teszi ki. „Mivel jól fizető országokról van szó, ezért a nagy baromfitermelő országok, mint például Franciaország vagy Brazília mind szeretnék kielégíteni a keresletet” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Bárány László. A Baromfi Terméktanács elnöke hozzátette: „A késztermék szállításához viszont komoly logisztika, a helyben termeléshez, baromfitenyésztéshez pedig valóban közös szervezet kell. Minden azon áll vagy bukik, hogy a projekt finanszírozási háttere konzekvensen fel van-e építve, hiszen a magyar tudás már rendelkezésre áll.”

Mint azt a Külügyminisztériumtól megtudtuk, mától szombatig Budapesten tartózkodik Abdullah Al Husszajen szaúdi víz- és villamosenergia-ügyi miniszter is, aki többek között Illés Zoltán környezet- és természetvédelemért, valamint vízügyekért felelős államtitkárral fog egyeztetni.

Bár a tárca a főbb témákat firtató kérdésünkre nem kívánt válaszolni, Al Husszajen tárgyalásain szóba kerülhetnek majd a magyar cégek előtt kínálkozó szaúd-arábiai lehetőségek is.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt