Városlista
2021. szeptember 25, szombat - Eufrozina

Hírek

2020. November 07. 13:09, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Johnson: négyheti korlátozás elégséges lesz

Johnson: négyheti korlátozás elégséges lesz

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a csütörtökön életbe lépett angliai korlátozó intézkedések négyheti időtartama elégséges lesz ahhoz, hogy érdemi eredményeket lehessen elérni a koronavírus elleni küzdelemben.

A brit kormány által elrendelt, 56 millió angliai lakost érintő intézkedéscsomag értelmében december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Emellett a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a pubok, a bárok és az éttermek csütörtökön szintén négy hétre bezártak, de elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.

Johnson a Downing Streeten tartott csütörtök esti sajtóértekezletén kijelentette: tanácsadói szerint elégséges lesz négy hétig érvényben tartani ezeket a korlátozásokat ahhoz, hogy a járvány megfékezését szolgáló intézkedések tényleges hatást fejthessenek ki.

A csütörtökön kezdődött korlátozások hatálya így december 2-án lejár, és a kormány utána vissza akar térni az eddig alkalmazott, regionális jellegű, az egyes országrészekben különböző készenléti szinteket érvényesítő védekezési rendszerhez - mondta a brit miniszterelnök.

Hozzátette: máris látszik a fény az alagút végén, ma már sokkal jobb kezelések és gyógyászati technikák vannak a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-betegek ellátására, és pénteken megkezdődik a koronavírus-gyorstesztek tömeges, egyszerre egész városok lakosságára kiterjedő alkalmazása.

Johnson hangsúlyozta azonban, hogy egyelőre nagyon komolyak a kihívások is. A kormányfő által idézett adatok szerint jelenleg 12 320 koronavírus-beteg szorul kórházi ellátásra Nagy-Britanniában az egy hónappal ezelőtti 2602 helyett. A naponta kimutatott új fertőződések átlagos száma ugyancsak egy hónap alatt 9716-ról 22 398-ra, az átlagos napi halálozási szám 53-ról 295-re emelkedett.

Boris Johnson kijelentette ugyanakkor, hogy Európán belül Nagy-Britanniában épült ki a legnagyobb szűrési kapacitás: eddig 32 millió koronavírus-szűrést végeztek a brit egészségügyi hatóságok és immár napi félmillió tesztre van lehetőség.

A brit közlekedési minisztérium csütörtök este bejelentette, hogy Németországot és Svédországot is levette a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról.

Az intézkedés alapján azoknak, akik brit idő szerint szombaton hajnali négy óra - közép-európai idő szerint öt óra - után érkeznek Németországból és Svédországból Angliába, két hetet elkülönítésben elkülönítésben kell tölteniük.

Az intézkedés hatálya Angliára terjed ki, de a korábbi esetek alapján nem kizárt, hogy a skót és a walesi kormány is ugyanilyen döntést hoz.

A brit kormány sorra veszi le a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról a korábban járványszempontból alacsony kockázatúnak minősített országokat és térségeket.

A júliusban összeállított mentességi listán eredetileg 59 ilyen ország szerepelt, köztük Magyarország. London azonban már az eredeti lista közzétételével egy időben jelezte, hogy az országcsoport összetételét folyamatos felülvizsgálat alatt tartja.

A Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak szeptember 12. óta szintén karanténba kell vonulniuk két hétre, illetve ha ennél rövidebb időt töltenek Nagy-Britanniában, akkor tartózkodásuk teljes időtartamára.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 25. 12:59, szombat | Külföld

A cseh kormányfő a magyar modell szerint alakítaná családtámogatási politikáját

A magyar modell szerint alakítaná Andrej Babis kormányfő, az ANO centrista mozgalom elnöke a cseh családtámogatási politikát,

2021. Szeptember 25. 10:06, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 231,1 millió, a halálos áldozatoké 4,74 millió a világon

A világon 231 123 730 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 737 553 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint

2021. Szeptember 25. 08:00, szombat | Külföld

Stagnál a napi új fertőzöttek száma Szlovéniában

Az elmúlt néhány napban stagnált a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Szlovéniában - derült ki a kormány pénteki jelentéséből.

2021. Szeptember 25. 06:00, szombat | Külföld

Kilenc embert őrizetbe vettek terrortámadás előkészítésének gyanújával Hollandiában

A holland hatóságok kilenc férfit vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének gyanújával Eindhovenben - közölték pénteken a helyi lapok.