Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Július 07. 08:59, péntek | PR

Jakarta gasztronómiai érdekességeit egyszer meg kell kóstolnia!

Jakarta gasztronómiai érdekességeit egyszer meg kell kóstolnia!

Jakarta monumentális méreteivel, látványos épületeivel és fényárban úszó, izgalmakat ígérő éjszakai életével sokak számára vonzó úti cél.

Indonézia fővárosa bőségesen kínál látnivalót mind a modern, mind a kissé régebbi épületek szerelmeseinek. Idegenforgalmi vonzereje azonban nem merül ki látnivalóiban és az általa kínált programlehetőségekben, hiszen különleges gasztronómiai kalandokat is ígér a turistáknak. A statravel.hu szakemberei azt javasolják a Jakarta városába utazóknak, hogy mindenképpen kóstoljanak meg néhány helyi finomságot akár egy modern, akár valamelyik autentikus vendéglátóhelyen.

A fűszerek hazája

Indonéziát már az ókorban is fűszerszigetek névvel illették, és az 1200-as években Marco Polo már egészen pontos adatokkal szolgált arról, hogy milyen elképesztő méreteket ölt a térségben a fűszerkereskedelem. A rizs mellett a fűszerek voltak ugyanis a leginkább keresett árucikkei Indonéziának. Az értékes alapanyagok természetesen a mai gasztronómiára is rányomják bélyegüket, de a sokféle felhasznált fűszer sosem hat túlzóan, inkább egyfajta harmonikus egésszé áll össze azok íze. Jakarta területén járva mindenképpen érdemes néhány helyi specialitást megkóstolni. Nem csak az indiai ízvilág hatott az indonéziai konyhára, hanem az iszlám kultúra befolyásán keresztül a holland és a portugál ételek is. Az ország egyes részein más és más jellemzők érvényesülnek, de a fűszerek, az aromás gyökerek, a húsok, a halak és a nyers zöldségek szeretete egyöntetűen jellemzi a térséget és így Jakarta éttermeinek kínálatát is.

Középpontban a rizsfogyasztás

Talán nem meglepő, hogy Jakarta gasztronómiájában is központi szerepet tölt be a rizs fogyasztása. Ugyan az éttermekben ma már sok helyen kínálnak evőeszközt a nyugati turistáknak, de ha a hagyományos indonéz konyhát vennénk górcső alá, akkor ahhoz bizony elengedhetetlenül hozzátartozik a kézzel evés. Csak jobb kézzel szabad fogyasztani, ugyanis a bal kéz tisztátalannak számít e kultúrában. A rizs mellé nagyon sokféle fűszeres ételt kínálnak, és tradicionálisan összekeverik azt a rizzsel. Japánban vagy Kínában a rizst rendszerint külön fogyasztják, de Jakarta konyhájára ezek összekeverése a jellemző. Ez valószínűleg visszavezethető a kézzel evés tradíciójára, így ugyanis a viszonylag száraz rizzsel a szaftos finomságok elkeverednek és még kézzel is jól fogyaszthatóak. Jakarta területén is számos olyan vendéglátóhellyel találkozhatunk, ahol tradicionális módon fogyaszthatjuk a helyi finomságokat.

Rijsttafel, a holland telepesek idejéből

A leghíresebb indonéz különlegesség, amivel Jakarta területén járva is gyakran találkozhatunk, az nem más, mint az egykoron holland telepesek kedvencének is számító fogások mesteri egyvelege. Ez az étel magában foglalja az édes, az erős és a pikáns ízeket, s mindezek húsokkal, halakkal és zöldségekkel vannak kombinálva. A finomságra kísértetiesen hasonlít a prasmana. Vendégként magunk válogathatjuk össze a sokféle felkínált ételből azokat, melyeket végül szeretnénk tányérunkon viszontlátni.

Sate, vagyis hús nyárson

Olaj-és szójamártásban fürdenek azok a húsfalatkák, melyek végül nyársra kerülnek és faszénen sütik meg azokat. Evés előtt történik a fűszerezés, és természetesen a chili sem hiányozhat az étkezések mellől. Városonként és chef-enként eltérően készülhet a satemártás, de ettől függetlenül szinte minden turista megkóstolja ezt az ételt Jakarta éttermeiben járva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat