Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. December 25. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Jaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Jaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Jaguárok születtek a Nyíregyházi Állatparkban, az ikrek egyik tagjának sárga, a másiknak fekete a bundája. Az egy hónapos állatok most estek át az első orvosi vizsgálaton és egyedi azonosítójukat is megkapták

- közölte az állatpark sajtószóvivője-osztályvezetője hétfőn az MTI-vel. Révészné Petró Zsuzsa elmondta, a 103 napnyi vemhesség után született nőstény jaguárokról anyjuk szépen gondoskodik. Ezek a nagymacskák magányos állatok, az utódgondozás csak a nőstény feladata, a hím - mivel veszélyes lehet a kicsikre - egy elkülönített kifutóban él.

Az egyre aktívabb kölykök egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan ők is a ragadozóknak megfelelő táplálékot kapják majd - tette hozzá.

A Franciaországból, az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett tenyészpár hároméves nőstény tagja fekete, míg a négyéves hím sárga bundájú; az anyának a mostani volt az első ellése.

Az utódok eltérő színváltozatával kapcsolatban a szóvivő azt mondta, a jaguár, az újvilág egyedüli nagymacskája több színváltozatban létezik: a gyakoribb sárga szőrű, fekete foltos egyedek mellett melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak. Ezt a mutációt a fekete pigmentanyag, az eumelanin túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében. Ez fekete szőrzetet eredményez, bár közelről, a napfényben megfigyelhetőek a halvány foltok a sötét bundán.

A jaguár Közép- és Dél-Amerika csúcsragadozója, elsősorban esőerdőkben él, de a nyíltabb, mocsaras területeken, valamint száraz füves pusztákon is előfordul. Kedveli a vizet és kiválóan úszik. Harapása igen erős, így élőhelyén a teknősök vagy a kajmánok elejtése sem jelent neki problémát. Egyedszáma manapság csökken, a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése jelenti számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során