Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Május 25. 08:36, péntek | Helyi
Forrás: DE OEC Külső Kapcsolatok Központ

Új eljárás a magasvérnyomás betegség kezelésében

Új eljárás a magasvérnyomás betegség kezelésében

Elvégezték az első, sikeres beavatkozást a hagyományos kombinált gyógyszeres kezeléssel nem gyógyítható magasvérnyomás betegségben szenvedő betegnél


2012. május 22-én a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Kardiológiai Intézetében. A hatékony eljárással csökkenthető a kockázata olyan, magas vérnyomáshoz köthető kórállapotoknak, mint a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófa, a vakság vagy a szív- és veseelégtelenség.

Ismert, hogy a vese beidegzésének roncsolása hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Az Európa több nagy gyógyító centrumában már bevezetett új eljárás lényege, hogy a vese beidegzését hatékonyan és biztonságosan megszakítják egy Ardian radiofrekvenciás energialeadással működő katéterrel. Az eljárással kiváltható a korábbi, sebészi úton történt idegroncsolás, az ún. sympathectomia, amely hatékony, de erősen invazív, műtéti kockázattal, sebfájdalommal járó beavatkozás – mondta Dr. Édes István egyetemi tanár, a Kardiológiai Intézet igazgatója.

A vese artéria beidegzésének roncsolását kórházi körülmények között, katéteres laboratóriumban végezzük helyi érzéstelenítésben, a comb verőér megszúrásával. Egy speciális katéterrel érjük el a vese verőeret röntgensugár alatt. Mindkét vese verőérében a katéterrel több pozícióban radiofrekvenciás energia segítségével az érfalon keresztül égetjük el az ér körüli idegfonatot. Az egy órás beavatkozást követően 24 óra kórházi megfigyelés szükséges. Az eljárás szövődmény lehetősége csekély, az egyéb katéteres vizsgálatokhoz hasonló - tájékoztatott Dr. Szűk Tibor egyetemi adjunktus. A beavatkozást olyan magas vérnyomásban szenvedő betegeknél lehet alkalmazni, akiknek a vérnyomását három, vagy több vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel sem sikerül 160 Hgmm-es szisztolés érték alá csökkenteni. Ezen kívül a veseartéria előzetes vizsgálata alapján is meg kell felelni bizonyos feltételeknek: minimum 4 mm átmérő és 20 mm hossz, nem lehet rajta szűkület és korábbi értágítás vagy stentelés. A beteg vesefunkciója csak kis mértékben lehet károsodott, és nem lehet 1. típusú cukorbeteg.

A sikeres beavatkozással a betegek életminősége jelentősen javul, a súlyos és költséges kezelést igénylő szövődmények csökkennek, és nem utolsósorban a gyógyszerköltségek is egyértelműen mérséklődnek – hangsúlyozta Dr. Csanádi Zoltán egyetemi docens, a Szívelektrofiziológiai Laboratórium vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.