Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 28. 15:16, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Irakban terjeszkedik a Mol

Irakban terjeszkedik a Mol

A Mol 2012-ben gyorsítja olajkutatásait Irak Kurdisztán régiójában, s az Akri-Bijeel blokkban a tervek szerint több mint százmillió dollárt költ a megnövelt kutatási, mezőlehatárolási és próbatermeltetési programjára.

Közölte a Mol a BÉT honlapján szerdán.

Az olajcég bejelentette azt is, hogy a blokkban lévő Bekhme–1 kúton folytatott tevékenységét felfüggeszti.

Jelenleg egy – a Mol csoporthoz tartozó Rotary által működtetett – fúróberendezés végez munkálatokat az Akri-Bijeel blokkban, további kettőt pedig 2012 első negyedévében helyez üzembe a Mol.

Jövőre a Mol munkaprogramját több kutató és lehatároló kút fúrásával, illetve jelentős szeizmikus munkálatokkal is gyorsítja.

A Mol közleménye ismerteti, hogy 2007 és 2009 között a kutatások során a társaság három-öt szénhidrogén-felhalmozódási lehetőséget talált. Az egyiket az első kutatófúrás 2010 elején alátámasztotta, mivel a Bijell–1 kút a rétegvizsgálat során napi 3743 hordó kőolajat és napi 99 hordó olajegyenértéken számított gázt termelt. A második kutatófúrás a Bekhme–1, a Bijell–1 kúttól mintegy 20 kilométerre van. Ezt az ötezer méter mélységig fúrt kutat 2010 októbere és decembere között tesztelte a Mol, kereskedelmi forgalomba hozható szénhidrogén nem került belőle a felszínre.

A közleményben a Mol megjegyzi, hogy „a Shaikan és Akri-Bijeel blokkokban lévő, korábban megbecsült és publikált, teljesen hígított, kockázatmentes, prognosztikus kitermelhető készletvárakozásain a kúttesztelések eredményei várhatóan nem változtatnak”.

A kutatási folyamat során a Mol 2010 novemberében lépett be a második kutatási „alperiódusba”, ami 2010. november 6-tól 2012. november 6-ig tart, és célja a blokk további lehetőségeinek feltárása. A tervek szerint két kutatófúrást végeznek. A Bakrman–1 és Gulak–1 kutak fúrásainak rétegvizsgálati eredményei 2012 második felére várhatók.

A következő években történik meg a Bijell találat lehatárolása, amihez 2012-ben négy lehatároló kút fúrását tervezi a Mol az előzetes munkaprogram alapján. Ezeknek a kutaknak az elnevezése Aqra–1, Bijell–2, Qalati–1 és Qandagul–1. Az első, az Aqra–1 lehatároló kút mélyítését várhatóan a jövő év első negyedévében kezdik meg, a tesztelése 2012 második felére valószínűsíthető. A másik három lehatároló kút mélyítésének megkezdése a második félévben várható, tesztelésük pedig 2013 első félévében.


A Mol jelentős méretű szeizmikus mérést kezd a Bijell mező területén, amelyet az olajcég leányvállalata, a GES nevű cég végez 2012-ben. Az ehhez szükséges aknamentesítési munkálatok már megkezdődtek – olvasható a közleményben.

A Bijell–1 kút esetében is tervez próbatermelést a Mol az információgyűjtés érdekében. Az előzetes ütemterv szerint a felszíni létesítmények 2012 harmadik negyedévéig megépülnek olajegyenértéken számolva maximum napi tízezer hordó kitermelési kapacitásra és mintegy harmincezer hordó tárolásra. A létesítmény első termelési eredményeinek frissített becslése legkorábban 2012 harmadik negyedévének végére várható.

Címkék: Irak, mol, olajkutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.