Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Április 10. 06:10, péntek | Bulvár
Forrás: mti

Interneten lehet szavazni a budapesti állatkert kistapírjának nevére - VIDEÓ

Interneten lehet szavazni a budapesti állatkert kistapírjának nevére - VIDEÓ

Interneten lehet szavazni a Fővárosi Állat- és Növénykertben született kistapír nevére, a héthetes emlősről szóló kisfilmet csütörtökön mutatták be - közölte az intézmény az MTI-vel.

Az dél-amerikai tapír még február 20-án jött a világra. Mivel az állatkert a koronavírus-járvány miatt átmenetileg zárva tart, a nagyközönség egyelőre az interneten keresztül követheti nyomon a kicsi gyarapodását.

Mint írják, az állatkert által csütörtökön közzétett másfél perces kisfilmen jól látható a kicsi és az anyaállat is. A tapíroknál a nőstények 13 hónapig vemhesek, ellésenként majdnem mindig egy utód szokott a világra jönni. A kistapírok mindig csíkosak, a lábaikon pedig foltokat viselnek. Az ifjú tapírok általában 6-8 hónapos korukig vesznek magukhoz anyatejet, de viszonylag hamar megpróbálkoznak a szilárd táplálékkal is. Ez a helyzet az állatkert emlősével is, aki az anyatej mellett már a finomságokat sem veti meg, ezek közül az anyjához hasonlóan a banán az elsőszámú kedvence.

A fiatal tapír még nem kapott nevet, az intézmény hivatalos honlapján - zoobudapest.com - a jövevény hivatalos bemutatásával egy időben meghirdetett szavazáson három névre szavazhatnak az érdeklődők. A Fada portugál nyelven tündért, a Hada spanyol nyelven szintén tündért jelent, a Suma a dél-amerikai indián ajmara nyelven a helyes, a szép és a jó szavak fordítása. Voksolni április 15-ig lehet.

A dél-amerikai elterjedésű síkföldi tapírok természetes élőhelyükön ritkulóban vannak, természetvédelmi helyzetüket a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősítette. Éppen ezért állatkerti szaporításuknak természetvédelmi, fajmegőrzési jelentősége is van. A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1890 óta tartanak tapírokat, az első budapesti születésű tapír 1987 szeptemberében jött világra. A mostani kicsi anyja, Suki 21 éves és 2009 óta él Budapesten. Géza, az apaállat bő két évvel idősebb párjánál, 2001 óta láthatja a budapesti közönség - áll az összegzésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára