Városlista
2022. szeptember 28, szerda - Vencel

Hírek

2022. Szeptember 07. 12:19, szerda | PR
Forrás: (x)

Íme a 2022-ben díjmentesen, vagyis ingyenesen használható autópálya útszakaszok

Íme a 2022-ben díjmentesen, vagyis ingyenesen használható autópálya útszakaszok


Az autópályahasználatért Magyarországon, mint az EU legtöbb tagállamában, fizetnie kell az autósoknak.

Kivételek mindenesetre vannak: egyes szakaszokon e-matrica váltása nélkül is közlekedhetünk anélkül, hogy büntetést szabna ki a hatóság. Cikkünkből megtudhatja, mely utakról van szó, illetve hogy melyek neme esnek bele ebbe a kategóriába.

Hazánkban alapvetően a teljes gyorsforgalmi hálózat, tehát az M betűvel és sorszámmal jelölt utak mindegyikének használata díjköteles. Ezekre az utakra a járműnek megfelelő autópályamatrica váltása szükséges − néhány szakasz azonban kivételt képez. Ezekkel Önnek érdemes tisztában lennie, hiszen az országot járva kisebb-nagyobb összeget megspórolhat. Alább az ingyenes autópálya szakaszok felsorolásán túl leszámolunk a leggyakoribb tévhitekkel is.

Hibás információk a köztudatban

Sajnos egy-egy „mítosz” minden alap nélkül tartja magát a közvélekedésben, annak ellenére, hogy több autós járt már pórul miattuk. Hogy Önnek ne legyen kellemetlen élménye, illetve ne kelljen pótdíjat fizetnie, leszámolunk a két leggyakoribb tévedéssel.
KÉP1: Fizetős útszakaszok a magyar autópályákon

Tévedés, hogy az autópálya az első lehajtóig ingyenesen használható. Fizetős útszakaszra való véletlen felhajtás esetén sem mentesül a vezető az útdíj megfizetésére. Ha valaki érvényes matrica nélkül hajt fel egy útdíjköteles szakaszra, már az első lehajtó előtti szakaszon bírság szabható ki rá. Kivételt az érvényes megyei matrica jelent: a megváltott megyei autópályamatrica szomszédos megyéinek első lehajtójáig is úthasználati joggal rendelkezik az autós. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet tartalmazza.

Szintén tévedés, hogy véltlen felhajtás esetén, vagy a matrica megváltásának elfelejtése esetén semmiképp nem kerülhető el a büntetés. A 60 perces türelmi idő éppen ilyen helyzetek megoldására lépett életbe. Vagyis, ha jogosulatlanul használ útdíjköteles szakaszt, az arra való felhajtástól számított egy órán belül még megválthatja matricáját anélkül, hogy bírságot kapna.

Ingyenes autópálya szakaszok

Idén, a hatályos rendelet értelmében az alábbi útszakaszokat használata vált ingyenessé, vagyis a következőkön nem szükséges az autópályamatrica vásárlás:

A 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet változása következtében díjmentessé válik

• az M4-es autóút Jász-Nagykun-Szolnok megyei, valamint
• az M76-os autóút Zala megyei szakasza.

Az előbbi, vagyis az M4-est jelentő változás azt is jelenti, hogy megszűnt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei matrica. Természetesen a korábban megvásárolt Jász-Nagykun-Szolnok megyei úthasználati jogosultságok – az ellenőrző szelvény birtokában – visszaválthatók, így ha Ön az év elején azt megváltotta, nem veszíti el pénzét, hanem a NÚSZ Zrt-től 2022. december 31-ig visszaigényelheti azt.

Valamennyi díjmentesen használható útszakasz tehát:

• az M0-ás autóúton az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasza, az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti szakasza, illetve a Megyeri híd;
• az M30-as autópálya Miskolc-dél és Miskolc-észak csomópontok közötti szakasza;
• az M31-es autópálya;
• az M4-es autóút Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti, valamint az Abony-észak és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza;
• az M44-es autóút;
• az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között;
• az M8-as autópálya;
• az M80-as autóút;
• az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti, illetve a Kaposvárt elkerülő szakasza;
• az M76-os autóút Balatonszentgyörgy/Balatonberény és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza.

Címkék: autópályamatrica

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 22. 13:19, csütörtök | PR

K&H: mennyibe kerül a mozi? Mi lesz a zsebpénzzel? a gyerekek élete is drágább lett

Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg.

2022. Szeptember 22. 08:08, csütörtök | PR

Kerülje el a vadgázolást az első hazánkban is elérhető okos vadriasztóval

Hazánkban a hivatalos statisztikáknál jóval több, évente akár 40 ezer vadgázolás történhet. Ezt a számot hivatott csökkenteni a VIONN GO, az első okos vadriasztó

2022. Szeptember 06. 16:46, kedd | PR

Tökéletes romantika Noszvajon a Treehousesban

Virág András, karate világbajnokunk ritkán enged betekintést a magánéletébe.

2022. Augusztus 31. 09:13, szerda | PR

Ön jól kijön a munkatársaival? Hát hogyne!

El tudja képzelni valamelyik munkatársát az esküvői tanújaként?