Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Február 03. 08:01, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ilyen felvételeket még nem láthatott a Holdról - VIDEÓ

Ilyen felvételeket még nem láthatott a Holdról - VIDEÓ

Kietlen és rücskös a Hold „sötét” oldala, amelyet az év eleje óta égi kísérőnk körül keringő szondapáros, a GRAIL ikrek kaptak lencsevégre.

A NASA 496 millió dolláros összköltségű projektje keretében a GRAIL űrszondák (Gravity Recovery and Interior Laboratory) a Hold gravitációs terét és belső szerkezetét kutatják. A 30 másodperces videót a két műholdon oktatási céllal elhelyezett MoonKAM kamerával készítették – olvasható a Space.com tudományos hírportálon.

„Kitűnő a felvétel minősége” – hangsúlyozta Maria Zuber, a GRAIL-projekt vezető kutatója. A GRAIL ikrek megmutatták a Hold túlsó felét, melyet eddig csak az űrszondák, valamint az Apolló-program asztronautái láthattak. A videón látható a Keleti-tenger, a 900 kilométer széles Mare Orientale, amely a kép alsó harmadában helyezkedik el. Tőle balra, a felvétel közepe táján látható a 149 kilométer átmérőjű Drygalski-kráter, amelynek középpontjában egy csillag alakú képződmény van.

A MoonKAM-projekt, amelyet Sally Ride, az első amerikai női asztronauta kezdeményezett, diákok ezreinek nyújt lehetőséget arra, hogy megjelöljék, mely képződményeket fényképezzék le számukra tanulmányozás céljából a GRAIL szondák.

„Eddig 2500 iskola kapcsolódott be a programba. Reményeim szerint a projekt nagyon sok diák érdeklődését kelti fel a tudomány és a mérnöki pálya iránt” – mondta Sally Ride, hozzátéve, hogy március közepén készülnek el az első felvételek a diákok „megrendelésére”.

Címkék: GRAIL-ikrek, Hold, nasa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni