Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Szeptember 19. 11:38, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - behívják az önkéntes műveleti tartalékos katonákat

Illegális bevándorlás - behívják az önkéntes műveleti tartalékos katonákat

A tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását

- közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben szombaton az MTI-vel.

Közleményük szerint az éves behívási terveknek megfelelően a Magyar Honvédség kötelékében jelenleg is több mint száz önkéntes tartalékos katona teljesít szolgálatot. A tömeges migráció okozta válsághelyzetben azonban a tartalékosok az eddigieknél is nagyobb létszámban kapják meg behívójukat.

A HM azt írta: elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik már huzamosabb ideje az ideiglenes biztonsági határzár, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt.

Az önkéntes műveleti tartalékos katonák a határ mentén zajló munkálatok során a rendészeti feladatok kivételével minden egyéb tevékenységbe is bevonhatók - olvasható a HM közleményében.

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere két részből tevődik össze, a védelmi és műveleti tartalékosokból. Az őrzés-védelmi feladatokra rendszeresített, kétezres létszámban megjelölt védelmi tartalékos keret szinte mindig teljesen fel van töltve. Az önkéntes műveleti tartalékosok száma is meghaladja a három és fél ezret.

Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Idők múlt szombati számában úgy nyilatkozott: a múlt hét végéig már 4300 magyar katona teljesített szolgálatot a déli határnál.

A miniszter a lap szombati számában megjelent interjúban legfontosabb feladatként jelölte meg a műszaki határzár kiépítésének felgyorsítását, és ezzel indokolta a térségben lévő katonák létszámának növelését is. Fontosnak ítélte a határzár élőerős védelmét annak érdekében, hogy jogkövető magatartásra lehessen bírni az illegális bevándorlókat, és hatékonyabban lehessen fellépni az embercsempészbandák ellen.

Simicskó István szerint meg lehet oldani, hogy a határzár mentén elég ember legyen, és jelezte: meg kell vizsgálni - és ha lehet, ki kell aknázni - a tartalékos rendszerben rejlő erőforrásokat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben