Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Június 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Horogra akadva: háromszázezren várják a fogást

Horogra akadva: háromszázezren várják a fogást

Köztudott, hogy a foci és politika mellett a horgászás technikájához is minden magyar (jobban) ért: nemtől és kortól függetlenül 300 ezer regisztrált pecás lesi a fogást, azt viszont kevesebben tudják, hogy vizsga nélkül, turistaengedéllyel is nagyot lehet akasztani. A hobbi hazai történetéről és gazadasági szerepéről Fűrész György, a Magyar Országos Horgászszövetség (MOHOSZ) ügyvezető elnöke nyilatkozott rádiónknak.

Tömegek hobbija

A horgászáshoz szerencsére a feltételek is adottak: itthon 140 ezer hektárnyi engedélyezett vízfelület található – a bányatavaktól a nagy folyóinkon, azok mellékágain keresztül a Balatonig -, és ezek száma egyre csak gyarapodik, egyre több kis településen létesülnek jóléti tavak, ahol kirándulásra, piknikezésre is adódik lehetőség. Külföldről leginkább a nyaraló profik látogatnak hozzánk, hogy szabadságuk közben is űzhessék hobbijukat - körük szűk, de viszonylag stabilnak számít a halban gazdag hazai vizeknek köszönhetően.

Mint Fűrész György rámutatott, itthon háromszázezer regisztrált horgászt tartanak nyilván, felnőttet és gyereket egyaránt – jegy váltásával már egészen hároméves kortól tanulhatják a pecázást a kicsik – a nemzetközi szövetségek keretében pedig közel 200 millióan élhetnek szenvedélyüknek. A magyar horgászok egyébként 1908-ban fogtak össze először, közös célokkal, melyek ma is léteznek: a '20-as években már jó néhány egyesület létrejött, a következő évtizedben pedig megfogalmazódott az igény ezek összefogására, amire végül 1945-ben kerül sor. Jelenleg országszerte 26 megyei és régiós szervezet, egyesület üzemel, s az ezernél is több tagot számláló Magyar Országos Horgászszövetség Szövetség, a legtöbb csoporttal partneri kapcsolatot tart fenn.

Jövőre kell pályázni a pecajogra

Míg korábban az állam adta, meghatározott horgászszervezeteknek a haszonbérleti jogot, egy 1997-es törvény kimondta, hogy onnantól kezdve pályázatok útján lehet ehhez a joghoz hozzájutni. A következő ilyen periódus 2015-ben várható, ám az új törvényi szabályozás egyelőre még nem tért ki konkrétan a pályázatokra.

2014. januárjától megújult a horgászatra vonatkozó törvényi szabályozás is, melynek célja elsősorban a horgászoktól befolyt összegek visszaforgatása. Fűrész György közlése szerint az Állami Horgászjegyekből befolyó összegek egy részét a halőrzésre fordítják, és a szakember fontosnak tartja a törvény által is kimondott horgászcélú halgazdálkodást, valamint a halak védelmét, melyek érdekében változtak a tilalmi idők, és egyes fogható méretek is.

Cél a vidékfejlesztés, a turizmus segítése is, hogy egyes elmaradott térségek is fejlődni tudjanak a horgászat által. Ezzel párhuzamosan, a halgazdálkodási felügyelők száma is növekszik - feladatuk a jegyek kiadása és a vizsgáztatás mellett a halasítás és a halőrzés ellenőrzése.

Turistajeggyel is lehet

Talán kevesen tudják, hogy nem csak éves engedéllyel lehet horgászni: az állami turistajegy három hónapra szól, és nem követel meg szakvizsgát, ami szélesebb tömegeket is megmozgathat. A szakmai szövetségek emellett saját rendezvényekkel igyekeznek népszerűsíteni az életformának is tekinthető hobbit: ilyen például a Horgászat Nagykövetei Találkozó és Verseny, ahol ismert, közéleti személyiségek kapnak „nagyköveti” titulust, és versenyeznek bajnokainkkal. Áder János, Erdei Zsolt, Bessenyei Péter, Tátrai Tibor vagy Straub Dezső is nagy szerelmese a sportágnak, ám az biztos, hogy nincs könnyű dolguk „ellenfeleikkel”, ugyanis világversenyeken 2003 és 2013 között 59 dobogós helyezést értek el profi horgászaink, ebből pedig 19 aranyérem volt.

Horogra akadva

Mint Fűrész megjegyezte, a horgászat költséges szórakozássá válhat, nem véletlen, hogy konkrét iparágak épülnek rá, a technikai háttér biztosításától kezdve a nyaralás megszervezéséig. Sok helyen már szállást, kísérőket csónakbérleti-vásárlási lehetőséget biztosítanak a horgászhelyen kívül, ami az eszköztárat tekintve magában is súlyos tíz-é s százezreket követelhet meg - egy versenyhorgász szettje pedig elérheti a kétmillió forintos értéket. Kezdőként érdemes tehát előrelátóan összeállítani botkészletünket és nyaralási tervünket, mielőtt belevágnánk a vízi kalandba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;