Városlista
2019. október 14, hétfő - Helén

Hírek

2019. Április 15. 13:04, hétfő | PR

Hogyan válasszunk mennyezeti világítást?

Hogyan válasszunk mennyezeti világítást?

A mennyezeti világítás kialakításához minden szobába más-más lámpa kerülhet még úgy is, hogy stílusában hasonló darabokat választunk. Mire is érdemes figyelni a kiválasztásnál? Segítünk!

A helyiség funkciója és mérete nagyban befolyásolja, hogy milyen legyen a világítás kialakítása, ezért a dizájn bizonyos szempontból nem is az első kérdés, hanem a második. Az ár is sokszor mindennél fontosabb. Ám, ha rászánjuk az időt és energiát, akkor designer darabokat is beszerezhetünk jó áron webshopokon keresztül.

Mennyezeti világítótest típusok

Mennyezeti világítótest adja sok esetben az általános világítást, azaz a főfényt, amely a lehető legegyenletesebben világítja meg az adott teret. Fontos, hogy ezért a helyét jól válasszuk ki, ami függ a bevilágítandó terület méretétől. Több funkciós és nagy szoba esetén lehet több elsődleges fényforrásunk is, gondoljunk csak az amerikai konyhás nappalira, ahol kell a nappaliba, kell a konyha, konyhapult, valamint az étkező rész fölé is megvilágítás.

A mennyezeti világítás sokféle lehet. Vannak egyszerűbbek, klasszikusabbak, kerek és szögletes, valamint domború üveges lámpák és ufo lámpák is. Választhatunk sok karos, több izzós kristály csillárt is, amely igazi luxus életérzést és csillogást kölcsönözhet otthonunknak.

Spotlámpák is bevethetünk, főleg, ha több fejből állnak, akkor a fényüket még irányítani is lehet. Ugyanakkor be is építhetjük őket, ha azt a típust választjuk, így a modern és elegáns enteriőrökben is megállják helyüket.A több égős, sok karos függesztékek is még mindig reneszánszukat élik. A legtöbb modern, de minimál enteriőrben találunk legalább egy ilyen típusú lámpát, ami csak úgy vonzza a tekintetet és karaktert ad a helyiségnek vagy akár az egész lakásnak, ha ezt a típust választjuk, többféle variációban.

A helyiségek és funkciójuk

A konyha esetében kell fény oda, ahol főzünk és ahol előkészítünk. Fontos az étkező asztal fölé (vagy ahol eszünk) is fényforrást helyezni. Az asztal fölé már nem feltétlenül kell a mennyezeti világítótestnek fő fényforrásnak lennie, ez lehet egy alacsonyabb lumen értékű függeszték is.

A fürdőszobai világítás megtervezésekor gondoljunk arra, hogy a lámpa feleljen meg a víz elleni védelem szempontjából fontos biztonsági előírásoknak, legalább IP-44-es besorolású világítótestet válasszunk a vizes helyiségekbe.


A nappali nagy játékteret biztosít az ott kialakított lakberendezési stílussal egységben. Mutassuk meg személyiségünket a mennyezeti világításban is! Ugyanakkor a nappali több funkciót is betölthet, lehet dolgozó sarok benne, játszósarok és sokszor a nappali a hálószoba is egyben. Ezesetben lehet jobb, ha több mennyezeti lámpát is felhelyezünk a plafonra, hogy biztosan jól világítsák be a teret.

A hálószoba és a gyerekszoba is az adott személy intimebb oldalát mutatja meg. Mindkettőben indokolt a mennyezeti világítótest elhelyezése, de ügyeljünk arra, hogy legyen hangulatvilágítás is az esti olvasáshoz, tanuláshoz. Ha már nagyobb a gyerekünk, vonjuk be a döntésbe, hogy minél inkább magáénak érezhesse a szobáját.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -

2019. Október 14. 15:03, hétfő | Belföld

Sikeres a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program

Minden várakozáson felüli sikere van a nagycsaládosok autóvásárlását támogató programnak

2019. Október 14. 13:49, hétfő | Belföld

Változékony, de továbbra is meleg idő lesz a héten

Hajnalonként ködre kell készülni, majd napközben napsütésre, esőre is számítani lehet a héten. Emellett továbbra is marad a meleg, többfelé 20 fok feletti maximumokkal

2019. Október 14. 12:45, hétfő | Belföld

Több településen is kialakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között

Tizenkét településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között, így ezeken a településeken feltehetően időközi választást kell tartani - derül ki a Nemzeti Választási Iroda hétfői adataiból.