Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Április 15. 13:04, hétfő | PR

Hogyan válasszunk mennyezeti világítást?

Hogyan válasszunk mennyezeti világítást?

A mennyezeti világítás kialakításához minden szobába más-más lámpa kerülhet még úgy is, hogy stílusában hasonló darabokat választunk. Mire is érdemes figyelni a kiválasztásnál? Segítünk!

A helyiség funkciója és mérete nagyban befolyásolja, hogy milyen legyen a világítás kialakítása, ezért a dizájn bizonyos szempontból nem is az első kérdés, hanem a második. Az ár is sokszor mindennél fontosabb. Ám, ha rászánjuk az időt és energiát, akkor designer darabokat is beszerezhetünk jó áron webshopokon keresztül.

Mennyezeti világítótest típusok

Mennyezeti világítótest adja sok esetben az általános világítást, azaz a főfényt, amely a lehető legegyenletesebben világítja meg az adott teret. Fontos, hogy ezért a helyét jól válasszuk ki, ami függ a bevilágítandó terület méretétől. Több funkciós és nagy szoba esetén lehet több elsődleges fényforrásunk is, gondoljunk csak az amerikai konyhás nappalira, ahol kell a nappaliba, kell a konyha, konyhapult, valamint az étkező rész fölé is megvilágítás.

A mennyezeti világítás sokféle lehet. Vannak egyszerűbbek, klasszikusabbak, kerek és szögletes, valamint domború üveges lámpák és ufo lámpák is. Választhatunk sok karos, több izzós kristály csillárt is, amely igazi luxus életérzést és csillogást kölcsönözhet otthonunknak.

Spotlámpák is bevethetünk, főleg, ha több fejből állnak, akkor a fényüket még irányítani is lehet. Ugyanakkor be is építhetjük őket, ha azt a típust választjuk, így a modern és elegáns enteriőrökben is megállják helyüket.



A több égős, sok karos függesztékek is még mindig reneszánszukat élik. A legtöbb modern, de minimál enteriőrben találunk legalább egy ilyen típusú lámpát, ami csak úgy vonzza a tekintetet és karaktert ad a helyiségnek vagy akár az egész lakásnak, ha ezt a típust választjuk, többféle variációban.

A helyiségek és funkciójuk

A konyha esetében kell fény oda, ahol főzünk és ahol előkészítünk. Fontos az étkező asztal fölé (vagy ahol eszünk) is fényforrást helyezni. Az asztal fölé már nem feltétlenül kell a mennyezeti világítótestnek fő fényforrásnak lennie, ez lehet egy alacsonyabb lumen értékű függeszték is.

A fürdőszobai világítás megtervezésekor gondoljunk arra, hogy a lámpa feleljen meg a víz elleni védelem szempontjából fontos biztonsági előírásoknak, legalább IP-44-es besorolású világítótestet válasszunk a vizes helyiségekbe.


A nappali nagy játékteret biztosít az ott kialakított lakberendezési stílussal egységben. Mutassuk meg személyiségünket a mennyezeti világításban is! Ugyanakkor a nappali több funkciót is betölthet, lehet dolgozó sarok benne, játszósarok és sokszor a nappali a hálószoba is egyben. Ezesetben lehet jobb, ha több mennyezeti lámpát is felhelyezünk a plafonra, hogy biztosan jól világítsák be a teret.

A hálószoba és a gyerekszoba is az adott személy intimebb oldalát mutatja meg. Mindkettőben indokolt a mennyezeti világítótest elhelyezése, de ügyeljünk arra, hogy legyen hangulatvilágítás is az esti olvasáshoz, tanuláshoz. Ha már nagyobb a gyerekünk, vonjuk be a döntésbe, hogy minél inkább magáénak érezhesse a szobáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.