Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Május 18. 07:15, hétfő | Külföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Hétszeres gyilkosság történt egy vajdasági lakodalomban

Hétszeres gyilkosság történt egy vajdasági lakodalomban

Hat emberrel végzett egy 55 éves férfi a szerb-magyar határhoz közel eső vajdasági Martonoson és Oromon vasárnap, fia lakodalma után, majd őt is lelőtték. Szakértők szerint a társadalom felelősségét is vizsgálni kell.

A szerb belügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint a férfi egy vadászpuskából több lövést adott le a 25 és 74 év közötti áldozatokra. A belügyi tárca szerint feltételezhetően "megromlott családi viszonyok" állhatnak a tragédia hátterében.

A vőlegény apja - a Blic című napilap értesülése szerint - Martonoson meggyilkolta a 25 éves menyasszonyt és annak szüleit, valamint volt feleségét. Fia nem tartózkodott a helyszínen a gyilkosság időpontjában. Egykori felesége szüleivel is végzett kora reggel a Martonostól 30 kilométerre fekvő Oromon, mielőtt menye családjához indult.

A korábbi hírek szerint a férfi a hatszoros gyilkosság után önmagával is végzett, a Blic délutáni információi szerint azonban egy franciaországi vendég lőtte le az örömapát, miután az megsebesítette a feleségét. A nőt kórházba szállították, a francia férfit pedig a rendőrség hallgatja ki.

Az örömapa állítólag ellenezte fia esküvőjét, mert "nem tetszett neki a menyasszony", a szombati lakodalomban sokat ivott, s vasárnap, a lakodalom után kezdett lövöldözni.

A hírek nem szólnak arról, hogy nemzeti alapú ellentétről lett volna szó. Az áldozatok ugyan mind vajdasági magyarok, a támadó pedig szerb származású volt, de felesége magyar volt, és a család magyarul beszélt.

Zlatko Nikolic kriminológus a Danas című szerb napilapnak azt mondta, szerinte a tragédia hátterében a társadalom válsága áll. "Mit várhatunk, hiszen olyan országban élünk, amely tömeggyilkosokat rehabilitál. Ez a bűncselekmény egy társadalmi anomália terméke, a társadalmi értékek elsüllyedésének terméke, amelynek nem látható a vége. A reménytelen emberek a leggyakrabban azokon élik ki a dühüket, akik a legközelebb állnak hozzájuk" - fogalmazott a kriminológus. Hozzátette, hogy a hajnali órákban a rendőrség lefogta az örömapát, mert agresszívan viselkedett a lakodalomban, később azonban elengedték. Kiemelte ugyanakkor, hogy a rendőrség semmiképpen sem tehető felelőssé ebben az esetben.

A B92 televízióban Vera Despotovic családterapeuta is a társadalom felelősségéről beszélt. Szerinte az ilyen méretű és mértékű családi erőszak soha nem hirtelen, előzmények nélkül történik, csak senki nem figyelt a jelekre. Az ilyen helyzetben több tényező is jelen van - magyarázta a családterapeuta. Szerinte a túlzott mértékű alkoholfogyasztás is közrejátszott, de a lavinát az indíthatta el, hogy az apa rájött, vereséget szenvedett, mert nem sikerült lebeszélnie a fiát az általa helytelenített házasságról. "Itt nagyon erős és berögzült hagyományokról, sztereotípiákról van szó, arról, hogy az apát minden körülmények között tisztelni kell, csak és kizárólag az ő szava lehet a döntő. Amikor ez nem így történt, akkor az apa a kezébe vette a dolgok irányítását és ítélkezett" - részletezte a véleményét a szakember. Hozzáfűzte, hogy a hatszoros gyilkosság szerinte nem hirtelen felindulásból történt, mert miután egyik helyen megölte a volt felesége családtagjait, átment a másik faluba, és ott folytatta a gyilkolást. Útközben alkalma lett volna gondolkodni, meggondolni magát - szögezte le a családterapeuta.

Szerbiában a legutóbb 2013 tavaszán történt hasonló eset, amikor tizenhárom ember életét oltotta ki egy hatvanéves férfi a Belgrádtól délre fekvő Mladenovac közelében, Velika Ivancán. A férfi lőfegyverből nyitott tüzet a szomszédaira, megölt hat férfit és hat nőt, illetve egy gyereket, majd megpróbálta megölni saját feleségét, és végezni akart önmagával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése