Városlista
2021. június 15, kedd - Jolán

Hírek

2019. Április 15. 13:05, hétfő | PR

Helyes tárolás és rendszerezés a hűtőszekrényben

Helyes tárolás és rendszerezés a hűtőszekrényben

Ételt nem jó érzés kidobni, mégis sokan rákényszerülnek. Hogyan lehet megelőzni a túlvásárlást, a pazarlást és a feleslegessé vált élelmiszerek kidobását? Okos rendszerezéssel, tárolással sikerülhet.

Persze az egész folyamat a tudatos vásárlással kezdődik. A családunk evési szokásait jól ismerjük, de érdemes átgondolni, hogy hol lehet racionalizálni és esetleg új "szabályokat" bevezetni, hogy megkönnyítsük a saját dolgunkat és sokszor a lelkiismeretünket. A szüleinktől megtanultuk, hogy ételt soha nem dobunk ki.

Régen ez szuperül működött, nem keletkezett felesleg, vagy ha igen, sosem veszett kárba. Bár lehet, hogy mi nem tudjuk a malacoknak adni a maradékot, arra viszont szánjunk időt, hogy hogyan lehetne újrahasznosítani a megmaradt élelmiszert. A készétel kaphat egy második esélyt: a pörköltből ragu lehet, a rizsből egytálétel és így tovább...

A hűtőszekrény típusa

A hűtőszekrény lehet sima hűtő vagy lehet benne egy belső, kicsi fagyasztó rekesz. A kombinált hűtőszekrénynek van külön fagyasztója, ami lehet egészen nagy, több fiókos megoldás is. Alul is és felül is elhelyezkedhet a hűtőhöz képest. Kaphatóak külön fagyasztók is. Illetve amerikai típusú nagy hűtőgépek, amelyek mindenfélét tudnak csinálni már, akár jeges vizet is ihatunk belőle.

A hűtőszekrények színe, kapacitása, hogy melyik oldalról nyitható, egy- vagy többajtós - mind-mind olyan jóság és tulajdonság, amelyeknek köszönhetően valóban személyre szabottan választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb háztartási nagygépet. A kérdés csak az, hogy tisztában vagyunk-e vele, hogy valójában mire van szükségünk. Azaz: szoktunk-e rendszeresen főzni otthon? Ha igen, akkor lehet, hogy tárolnunk kell a készételt a hűtőben, legalább egy napig. Hány főre főzünk? Nem mindegy, hogy egyszemélyes a háztartásunk, vagy 3 esetleg 5 fős.

Rendszerezés és tárolás

A hűtőszekrényekhez tartozik gyártói ajánlás, hogy mit hol jó tárolni, hogy az ételek tovább megőrizhessék frissességüket. Ezt ajánlott betartani, mert tényleg működik. Mindemellett rendszerezve tároljunk. Üvegedények, műanyagdobozok - kinek mi áll rendelkezésére, vesse be azokat. Egymásra rakhatóak, le lehet őket fedni, zárni, így a kellemetlen szagoktól is megkímélhetjük magunkat minden egyes hűtőajtó nyitáskor.

Nincs túl nagy titok a tárolásban sem. A hűtő különböző részein eltérő a hőmérséklet. Az ajtó rész a legmelegebb, az itteni polcokra ajánlatos például a lekvárokat, szószokat, mustárt, vajat, margarint tenni, az italtárolóba pedig az italokat.

Igyekezzünk ne a hűtőben tárolni a gyümölcsöket és zöldségeket, soknak kifejezetten nem tesz jót, ha a hidegen tárolják. Ugyanakkor feltétlenül a számukra kialakított fiókba vagy rekeszbe tegyük őket, itt kb. 10 Celsius fokos a hőmérséklet. A tojást tegyük a tojástartóba.

Az alsó polcon van a leghidegebb, ide kerüljenek a nyers húsok, halak esetleg felvágottak. A középső részbe mehetnek a tejtermékek, míg a felső polcra a készételek és felbontás után hűtést igénylő termékek.

Az élelmiszer készlet vezetése

Az okos hűtőszekrények is egyre nagyobb teret hódítanak ma már. Jelezni tudják, ha valami elfogyott, vagy a készlet megcsappant. Ez a figyelmeztetés nagy segítség tud lenni a hétköznapi rohanásban. Ettől függetlenül jó, ha vezetünk egy táblázatot, amiből nyomon követhetjük, hogy éppen miből mennyi vagy a hűtőben, és a kamrában. Ugyan precízen kell vezetni, mégis sok pénzt spórolhatunk meg vele, hogy nem vásárolunk meg feleslegesen élelmiszereket, amik ezután halomban állnának a hűtőben és romlanának meg sz

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 21. 10:33, péntek | PR

Nem engednek a minőségből a Jánosik és Társai Kft.-nél.

Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva világították át a Jánosik és Társai Kft.-t a külső auditorok. Az internetes technika segítségével, a szigorból semmit nem engedve, minősítették a céget.

2021. Április 27. 10:34, kedd | PR

Bővül és megújul a varsányi általános iskola

Új tantermekkel és szaktantermekkel, tornateremmel, valamint többi közt műanyag borítású sportpályával is bővül a hamarosan megújuló Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola.

2021. Április 22. 15:13, csütörtök | PR

Őrült kíváncsiak az emberek erre a koncertre!

A magyarok ki vannak éhezve a jó koncertekre, legalábbis erre utal, hogy már tízezrek nézték meg a Németországban és Amerikában élő magyar zenész-producer Leslie Mandoki és világsztár barátai online koncertjét.

2021. Április 19. 13:59, hétfő | PR

Tervezzünk kirándulást Székesfehérvárra!

Székesfehérvár leginkább a királyok városaként szokták emlegetni. Fejér megye megyeszékhelye egy olyan dinamikusan fejlődő város, mely számos kulturális és közéleti látnivalóval és programmal várja a látogatókat.