Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Július 17. 18:14, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Háromszáz millió madár tűnt el az agrárélőhelyekről

Háromszáz millió madár tűnt el az agrárélőhelyekről

Az európai agrárélőhelyekről 300 millió madár tűnt el az elmúlt harminc évben, ez 52 százalékos csökkenést jelent - állapította meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ernyőszervezete, a BirdLife International, valamint az Európai Madárszámlálási Tanács.

A mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok számának alakulása jól jelzi az európai élelmiszerbiztonság szempontjából kulcsfontosságú régiók környezeti állapotát, így ez nem csak természetvédelmi szempontból riasztó adat. A helyzet Magyarországon sem jobb, az agrárélőhelyek indikátor madárfajainak állománya 2005 óta folyamatosan csökken, a legrosszabb értékeket 2009 és 2011 között mérte az MME - tájékoztatta a szervezet kedden közleményben az MTI-t.
Az Európai Unió jelenlegi agrárpolitikája a vegyi anyagok túlzott használatával, a környezet sokszínűségének csökkentésével hatalmas veszteségeket okozott a mezőgazdasági területek ökológiai rendszereiben - mutatott rá a közleményben Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója.
Az adatokat szolgáltató mezőgazdasági biodiverzitás indikátor (Farmland Bird Indicator), harminchét, agrárélőhelyhez köthető madárfaj állományának vizsgálatát tartalmazza. Ezek közül 22 faj egyedszáma mutat csökkenő tendenciát. 39 millióval kevesebb mezei pacsirta élt Európában 2010-ben, mint 1980-ban, állománya 2 százalékkal csökkent évente. A mezei veréb állománya évi 2 százalékkal, összesen 38 millió egyeddel csökkent. Ennél is jelentősebb a kenderike állományvesztesége, 3 százalékos éves csökkenéssel 25 millió egyedük tűnt el az európai élőhelyekről.
Az MME 2005 óta szolgáltat adatokat az európai programhoz. A Mindennapi Madaraink Monitoringja keretében több száz önkéntes végez reprezentatív felméréseket hazánk főbb élőhelytípusain. Az agrárélőhelyeken gyakori madarak közül hazánkban is egyre több faj állománya van hanyatlóban. 1999 óta 61 százalékkal csökkent a füsti fecske, 54 százalékkal a tövisszúró gébics és 24 százalékkal a mezei pacsirta országos állománya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.