Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 17. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Harc egy magyar termék védjegyéért

Harc egy magyar termék védjegyéért

Mintegy két és fél milliárd forintos kára keletkezett az édességgyártó Felföldi Kft.-nek, miután a magyar kisvállalkozás ellen még 2007 végén indított védjegybitorlási eljárást egy ausztrál cég. A magyarok eljárást akarnak indítani.

A hazai vállalkozás 1998 óta gyártja és forgalmazza a granulátummal töltött, folyadék ízesítésére alkalmas szívószálat Magyarországon és Európa néhány országában, ám az eljárás ideje alatt termékét nem értékesíthette, így jelentős üzleti veszteséget kellett lenyelnie. A Felföldi Kft. az ügy miatt eljárást kíván kezdeményezni, amelynek értéke elérheti a két és fél milliárd forintot. Az összeget a cég vezetője azonban nem tenné zsebre, hanem abból ötszáz munkahelyet létesítene.

Az igazáért és veszteségei ellentéte­léért harcol a magyar tulajdonú Felföldi Kft., amely több éve húzódó védjegybitorlási perének a végére tenne pontot. A kft. ellen még 2007 végén indított védjegybitorlási eljárást egy ausztrál cég, a Unistraw Asset Holding Pty. Ltd. Az eljárás tárgya egy speciális granulátummal megtöltött szívószál, amelyen keresztül vaníliás, epres vagy éppen csokis ízt kap a tej.

Az ügy előzménye, hogy a debreceni vállalkozás, a Felföldi Édességgyártó és Szolgáltató Kft. jogelődje 1998 óta gyártja és forgalmazza a granulátummal töltött, folyadék ízesítésére alkalmas szívószálat Magyarországon és Európa néhány országában, így Németországban, Ausztriában és Bel­giumban. A szívószálat folyamatosan fejlesztették, és kétszer a termék nevét is módosították. Az értékesítési sikerek miatt mintegy százmilliós beruházásba kezdett Felföldi József cégtulajdonos, és százhúsz alkalmazott dolgozott a terméken folyamatosan.

„Az ausztrál Unistraw 2007. november 23-án nyújtott be keresetet a Fővárosi Bírósághoz, és azt állította, hogy ő is hasonló szívószálas terméket gyárt, amely ráadásul uniós védjegyoltalom alatt áll. A cég akkor kívánt piacra lépni a termékével az uniós piacon. Ott, ahol mi már évek óta jelen voltunk” – tudta meg a Felföldi Józseftől, a magyar cég tulajdonosától. Hangsúlyozta, a Quick Milk nevű termékét számos nemzetközi szakmai kiállításon, Kölnben és Chicagóban is bemutatták, így annak ötletét a Unistraw cég is megismerhette, és akár alapul is vehette saját termékének kifejlesztésénél.

A bírósági döntés szerint a jogerős ítélet kihirdetéséig le kellett állítania a termék gyártását a debreceni vállalkozásnak, sőt kötelezték, hogy a megszerzett üzleti partnerek adatait és a teljes logisztikát adja át.

Felföldi József lapunk kérésére a dokumentumokat is megmutatta, amelyekből az látszik, a jogszabályok hiába írták elő azt, hogy védjegybitorlási ügyben az ideiglenes intézkedésről a kérelem benyújtásától számított tizenöt napon belül kell dönteni, a végzés két hónap múlva született meg. A bíróság az ideiglenes intézkedés elleni fellebbezést is elutasította. „A termék gyártását 2008 elején kellett leállítanunk, pedig az ausztrál cég csak az év közepén akart piacra lépni. Azt pedig külön hangsúlyozom, hogy mi már évek óta értékesítettük a szóban forgó kedvelt produktumot” – jelentette ki Felföldi József.

A Felföldi cég a felperesi perindítást követően az ausztrál cég védjegyének törlését kérte az azt regisztráló spanyol székhelyű európai uniós védjegyhivataltól, továbbá viszontkeresetet terjesztett elő a Fővárosi Bíróságon. Felföldit Németországban is megtámadták, de a düsseldorfi bíróság részletes bizonyítást folytatott le. A német bíróság különbözőnek találta a két terméket, és elutasította a Unistraw védjegybitorlás megállapítása iránt indított keresetét. A düsseldorfi bíróság részletes bizonyítást folytatott le, amelynek során termékmintákat kért be, s megállapította azt is, a Felföldi Kft. már 2000-ben bemutatta termékét a kölni szakmai vásáron, tehát azzal már azelőtt jelen volt az európai piacon, mielőtt a Unistraw egyáltalán védjegybejelentést tett volna.

„A düsseldorfi bíróság a döntését már 2008 májusában meghozta. Magyarországon azonban hiába hivatkoztunk erre a döntésre, a magyar bíróság – a függetlenségére és a nemzeti jogok esetleges különbözőségére hivatkozva – semmiféle figyelmet nem szentelt a düsseldorfi bíróság megállapításainak” – mondta Felföldi József. Az európai uniós védjegyhivatal végül 2010 augusztusában úgy döntött: visszaható hatállyal törölni kell a Unisrtaw védjegyét. „Egyértelműen nekünk lett igazunk. Csakhogy már jóval korábban eltiltottak bennünket a termék gyártásától. Igazságtalanul zártak több évre börtönbe egy magyar terméket, amely drasztikus bevételkiesést okozott a cégnek. Összességében mintegy két és fél milliárd forintos kárunk keletkezett. A magyar bírósági gyakorlat és a bírósági döntések miatt Handó Tündéhez, az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez fordultam, akitől azt a választ kaptam, hogy ügyemet kivizsgálásra átküldte a Fővárosi Törvényszéknek” – mondta Felföldi József, aki tovább harcol az igazáért.

Az ügynek tehát koránt sincs még vége. A Felföldi Kft. az ügy miatt eljárást kíván kezdeményezni, amelynek értéke elérheti a két és fél mil­liárd forintot. „Az összeget nem zsebre tenném, hanem ötszáz munkahelyet létesítenék belőle, és folytatnám a megkezdett tevékenységet” – hangsúlyozta Felföldi József.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.