Városlista
2024. március 4, hétfő - Kázmér

Hírek

2015. Július 11. 02:00, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Gyors és ambiciózus fellépést kell az éghajlatváltozás megfékezésére

Gyors és ambiciózus fellépést kell az éghajlatváltozás megfékezésére

Gyors és ambiciózus fellépést sürgettek felhívásukban az éghajlatkutatók egyebek között az energiatermelésben, a közlekedés és a lakhatás energiafogyasztásának optimalizálásában, az erdőirtás csökkentésében...

illetve a mezőgazdaság átalakításában; a felhívást pénteken fogadták el a klímaváltozás veszélyeinek visszaszorításáról Párizsban rendezett nagyszabású nemzetközi konferencián.
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) négynapos találkozóján mintegy száz országból kétezer szakértő vett részt alig öt hónappal a párizsi klímakonferencia előtt.

"A klímaváltozás a XXI. század egyik legnagyobb kihívása és 2015 meghatározó év az előrelépések megvalósítása szempontjából" - írta zárónyilatkozatában a konferencia tudományos bizottsága. A testületbe 36 világhírű klímakutató kapott meghívást, Magyarországról Ürge-Vorsatz Diana, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzora, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) koordinátora vett részt.

A magyar éghajlatkutató az MTI-nek elmondta: ez volt az első olyan tudományos konferencia, amelyen az éghajlatváltozással kapcsolatos minden témakört egyszerre érintettek, a teljes tudományos elit jelen volt a világ minden tájáról, amire korábban még soha nem volt példa.

"Az egyre gyorsuló klímaváltozás hatásai már valamennyi kontinenst elérték az Egyenlítőtől a sarkvidékekig, a hegycsúcsoktól a tengerpartokig" - hangsúlyozták nyilatkozatukban a kutatók, emlékeztetve arra, hogy a klímaváltozás idézi elő az olyan szélsőséges eseményeket, mint a hőséghullámok, az árvizek, az erdőtüzek, a szárazságok vagy az erős havazások.

Ennek kapcsán Ürge-Vorsatz Diana elmondta, hogy a klímaváltozásban vannak úgynevezett billenőpontok, amelyeket ha túllépünk, visszafordíthatatlanná válik egy folyamat. Példaként említette a grönlandi jégsapkát, amelynek olvadása eddig negyven centiméterrel emelte a tengerszintet, a teljes olvadása pedig hét méteres emelkedéssel járhat, s eltüntethet a föld felszínéről olyan helyeket, mint New York, Velence, vagy akár Hollandia. Mérések alapján már úgy tűnik, hogy a Nyugat-Antarktisz egyik nagy völgyében a gleccserek visszafordíthatatlanul elkezdtek kiürülni és olvadni, ez biztosan egyméteres tengerszint emelkedést fog okozni - hívta fel a figyelmet a magyar szakértő.

Az éghajlatváltozás "potenciálisan a világ minden régióját, minden ökoszisztémát és az emberi tevékenység számos aspektusát érinti" - hangsúlyozták a tudósok, akiknek többsége tagja az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének. A világ fordulóponthoz érkezett, s "ebben minden nemzetnek szerepe van" - mutattak rá a kutatók a 2015. decemberi párizsi klímakonferenciára utalva, ahol 195 ország átfogó, a gazdasági fejlettségéről függetlenül mindenkire kötelező jellegű megállapodást szeretne megkötni a felmelegedés 2 Celsius-fokra történő korlátozásáról. A szakértők szerint "ez gazdaságilag megvalósítható", további halasztása viszont bonyolultabbá tenné a feladatot és emelné a költségeit.

A gazdasági szakemberek, köztük Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint az energiaszektorba történő befektetések hatalmas összegeket fognak elérni a következő évtizedekben, és a tiszta energiákra történő átmenet ennek csak elenyésző részét jelenti. Stiglitz előadásában úgy vélte, hogy a klímaváltás elleni küzdelem "ösztönzi a gazdaságot, javítja a növekedés és a munkahelyteremtés esélyeit". Szerinte az egyenlőtlenségek növelésének leküzdésében is szerepe lehet. Világszinten pedig egységessé kéne tenni a szén árát - vélekedik a neves közgazdász.

Nyilatkozatukban a tudósok arra emlékeztettek, hogy a felmelegedés 2 Celsius-fokra korlátozásához, miután eddig már 0,8 fokos emelkedést regisztráltak, az üvegháztatást meg kellene szüntetni a század végéig, ez pedig a szén-dioxid-kibocsátás 40-70 százalékos csökkentését kívánná 2050-ig a 2010. évihez képest.

Ürge-Vorsatz Diana jó hírnek nevezte, hogy 2014 volt az első olyan év, amikor nem növekedett globálisan a szén-dioxid-kibocsátás, az Európai Unió tagállamaiban pedig fokozatosan csökken a kibocsátás.

Az éghajlatváltozás szempontjából a tudósok a legérzékenyebb ágazatokként az erdőirtást, az energiahatékonyságot, az elektromos áram termelését, az autó- és az építőipart jelölték meg, leszögezve, hogy a repülőgépek, a teherszállító járművek és a mezőgazdaság esetében lesz a legnehezebb a változtatások előidézése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 04. 08:30, hétfő | Külföld

Izraeli-palesztin - Azonnali, átmeneti tűzszünetet követelt az amerikai alelnök

Azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezetben hathetes időtartamra Kamala Harris, amerikai alelnök vasárnap Alabama államban egy történelmi megemlékezésen.

2024. Március 03. 08:57, vasárnap | Külföld

Donald Trump győzött a Michiganben és Missouriban tartott elnökjelölő gyűléseken is

Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Külföld

Ferenc pápa szerint a genderideológia a mai kor egyik legnagyobb veszélye

A mai kor egyik legnagyobb veszélye a genderideológia, amely megszünteti a különbségeket férfi és nő között - mondta Ferenc pápa a Vatikánban pénteken kezdődött nemzetközi antropológiai konferencia nyitóbeszédében.

2024. Február 29. 13:56, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: a Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

A Nyugat veszélyes külpolitikai lépései és a részéről elhangzó nyilatkozatok olyan konfliktussal fenyegetnek, amely nukleáris fegyverek bevetésével és a civilizáció elpusztításával járhat