Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Május 05. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: mainap.hu

Így néz ki a valóságban a közmunkaprogram

Így néz ki a valóságban a közmunkaprogram

Még a feketemunkások is jobban keresnek, mint a gyakran méltatlan körülmények között dolgozó közmunkások - derül ki a szombati Népszabadságból.

„Önt, mint Medgyesegyháza jegyzőjét kérdezem, hogy köteles-e Pusztaottlakán, Simonka képviselő úr birtokán, a dinnyeföldön, a paprikaföldön, a fólia alatt, a marhaistállóban dolgozni az a közmunkás, akit útkarbantartásra vettek fel?”

„Aki úgy jelentkezik, hogy viszi magával az orvosi igazolást, hogy kímélő fizikai munkát végezhet csak, mert krónikusan magas vérnyomása, szívbetegsége és többszörös gerincsérve van, valamint 42 százalékra csökkent munkaképességű, és szintén felvették útkarbantartónak, miért kényszerítik az előzőekben leírtak elvégzésére?"

„A helyi román háziorvos nem hajlandó senkit táppénzre venni, aki a Start-munkaprogramban dolgozik, csak igazolást ad akár két hétre is, ha annyira beteg az ember. Szerinte ez van neki kiadva.”

Ezt a levelet Grószné Zsóri Irén írta dr. Horváthné dr. Barta Editnek, a 3800 lakosú Békés megyei kisváros jegyzőjének. A jegyzőnő azt válaszolta, ő nem illetékes az ügyben, a levelet továbbítja a 370 lakosú Pusztaottlaka önkormányzatának, amely a gesztora a három települést, rajtuk kívül Medgyesegyházát és az 1070 lakosú Medgyesbodzást magába foglaló kistérségi Start-munkaprogramnak.

Medgyesegyházán már azt gyanúsnak és felháborítónak tartják, hogy a városi önkormányzat hozzájárult, hogy a helyi munkanélküliek ne helyben, hanem a kicsike, elöregedett Pusztaottlakán dolgozzanak.

A többség biztos abban, hogy valamilyen át nem látható módon Simonka Györgynek, Pusztaottlaka polgármesterének a privát érdekét szolgálják a havi 47 ezer forintért dolgoztatott közmunkások, akik dinnyét ültetnek, trágyát hordanak azokon a földeken és üzemekben, amelyek állítólag korábban Simonka érdekkörébe tartoztak.

Idén március 2-án indult a Start-munkaprogram Pusztaottlakán. Akkor még nagyon hideg volt. Nem a fóliasátrakban kaptak munkát, hanem mázsás vascsöveket kellett a nőknek pótkocsira felrakniuk. Nem volt melegedő, nem kaptak inni, nem tudtak tisztálkodni. Az összes Start-munkás számára egy ürülékkel összepiszkított, pottyantós budi állt rendelkezésre.

A kis házban láttak több rekesz szódavizet, de azt az információt kapták, hogy csak akkor lehet belőle inni, ha ellenőrök jönnek.

Balázs Melinda, aki otthagyta a Start-programot, azt mondja: csontig átfagytak, de amikor bementek egy fűtött fóliasátorba, a munkavezető kizavarta őket a fagyos földet csákányozni.

– Az volt a legrosszabb, hogy semmibe vettek bennünket. Úgy beszéltek és úgy bántak velünk, mint a kutyával, holott állítom, hogy nekem magasabb végzettségem van, mint az ottani munkavezetőnek – mondja Balázs Melinda.

Szerinte az önkormányzat nem tájékoztatja tisztességesen az embereket, hanem azzal fenyegetőznek, hogy mindenkitől elveszik a segélyt, aki nem hajlandó elfogadni a Start-munka feltételeit, hol­ott a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra akkor is jogosult az ember, ha egy egyesületnél ledolgozik 30 napot.

Marsi Éva videofelvételt mutat a mobiltelefonján: még tavaly ősszel készült, szintén Pusztaottlakán, a Start-munkán, ahol a női munkásoknak betontörmeléket kellett talicskázniuk, és amikor egy férfi csákánnyal segíteni akart nekik, elzavarták, hogy őt nem oda osztották be.

Marsi Éva „nulla forintból” él, mert nem volt hajlandó vállalni a munkát olyan körülmények között, hogy Pusztaottlakára viszik el busszal, és nem mindig tud 5 óráig, amikor az óvodát bezárják, elmenni a hároméves gyermekéért.

Felmondani nem lehet, mert mindenki, aki szabályos felmondást ad be, kap egy rendkívüli felmondást, amelyben az áll, hogy a felszólítás ellenére sorozatosan nem járt dolgozni. Emiatt az illető elveszíti a 22 800 forintos segélyt is.

Marsi Évát május 2-áig kiiktatták a regisztrált munkanélküliek névsorából a munkaügyi hivatalban.

– Ha újra regisztrált munkanélküli leszek, akkor újra ugyanúgy ki fognak közvetíteni Simonka Györgyhöz Pusztaottlakára, amit én ugyanúgy nem vállalok el, mert nem garantálják, hogy a gyerekemet elhozhassam az óvodai idő végén, nem engednek táppénzre, ha beteg, ezért továbbra sem fogok egy fillért sem kapni – mondja Marsi Éva.

A Békés Megyei Munkaügyi Központ az írásban feltett kérdéseinkre azt a választ adta, hogy mindent rendben találtak, minden szabályos volt. Helyszíni ellenőrzést is tartottak – egyszer, március 29-én. Grószné Zsóri Irén információi szerint Pusztaottlakán előre tudták, mikor jönnek az ellenőrök.

A 47 ezer forint havi munkabér 260-270 forintos órabért jelent. A helyi nagygazdák által alkalmazott román feketemunkások is 450-500 forintos órabért kapnak – nem nagyon ellenőrzi őket a munkaügyi hatóság, vagyis már ezzel is leverik a munkabéreket - olvasható a szombati Népszabadságban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt