Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 17. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: napi.hu

Így mentené az építőipart a kormány

Így mentené az építőipart a kormány

A beruházói, jellemzően az önkormányzati forráshiány hátráltatja jelentősen, hogy építési megrendelés keletkezzen a még elérhető uniós forrásokból.

Aprobléma megoldására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tárgyalásokat kezdeményezett az MFB Zrt.-vel − jelentette ki a Napi Gazdaságnak Homolya Róbert, az NFÜ végrehajtási elnökhelyettese.

A Környezet és energia operatív program pályázatai keretében még sok mélyépítési megrendelés vár az építőiparra. Nyár végéig több lépcsőben mintegy 250 milliárdos szennyvízhálózat-építési projekt kerülhet a piacra, a megvalósulásban a kedvezményezetti önerő megléte a legfőbb kérdés − mondta az elnökhelyettes. Ennek a biztosítására az NFÜ már tárgyalni kezdett az MFB-vel.

Időközben az NFÜ a jogszabályváltozásokra figyelemmel közleményt tett közzé, amely lehetőséget teremt a jövedelemtermelő, így a szennyvízprojektek támogatásintenzitásának növelésére. Tervezik a szállítói előleg mértékének emelését és az alkalmazási kör bővítését a vállalkozások likviditásának növelése érdekében. Az építőipar további munkákra számíthat a jövőben indítandó árvízvédelmi, ivóvízminőség-javítási, hulladékgazdálkodási projektek, turisztikai beruházások révén.


Az építőipari közbeszerzési gyakorlattal kapcsolatban az elnökhelyettes azt mondta: a 2011. január 1-jén hatályba lépett új közbeszerzési törvény egyszerűsítette a közbeszerzési eljárásokon való részvételt. Egyszerűsödött az alvállalkozók igénybevétele, elegendő a másolati példányok benyújtása, sok esetben az ajánlatkérő interneten ellenőrzi az igazolások meglétét, így nem szükséges papíralapon begyűjteni ezeket az ajánlattevőknek. A pénzügyi, gazdasági alkalmasságnál elegendő, ha egy ajánlattevő megfelel a kritériumoknak közös ajánlattétel esetén. A korábbiakhoz képest változás az is, hogy nem lehet érvénytelenné nyilvánítani egy ajánlatot az ajánlatkérő által előírt formai okok miatt, így mindenképpen "életszerűbb" lett a közbeszerzés.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) egységes joggyakorlatának kialakítása érdekében bekövetkezett törvénymódosítás ugyancsak a jogalkalmazás gördülékenyebbé tételét segítette elő. Ezt támogatja a gyakorlata is, hiszen az intézményrendszer folyamatos kapcsolatot tart a közbeszerzési hatósággal és szükség esetén segítséget nyújtó útmutatókat bocsát ki. Az NFÜ kiemelten kezeli a támogatásból megvalósuló közbeszerzéseket és azok ellenőrzését, tekintettel az európai uniós ellenőrzések korábbi tapasztalataira.


A támogatásból megvalósuló közbeszerzések esetében az NFÜ külön hangsúlyt helyez az alkalmazni kívánt bírálati szempontokra, jelenleg is elemzi a KD 2011-es határozatait egy tanulmány keretében. Ezenkívül véglegesítés alatt áll egy kifejezetten a bírálati szempontokat vizsgáló tanulmány is.

Az NFÜ az építési beruházások ellenőrzése során az ár értékelésére figyel és az objektív módon meghatározott minőségi értékelést csak lehetővé teszi. Igyekszünk az egységes, előre kiszámítható eredményt hozó értékelési szempontrendszer irányába alakítani a joggyakorlatot − hangsúlyozta az elnökhelyettes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.