Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Szeptember 24. 07:35, kedd | Bulvár
Forrás: infovárosok

Gigantikus alma érkezett hazánkba

Gigantikus alma érkezett hazánkba

Most először látható Magyarországon a fenntarthatóságra reflektáló installáció

„Az alma, amely ismét egész” – ez a neve Michelangelo Pistoletto alkotásának, ami fizikai valójában is egy alma, méghozzá gigantikus méretű, több mint 3 és fél méter magas. A műtárgyat részekre – gerezdekre – bontva, kamionnal hozták Magyarországra, és ma délelőtt a Szépművészeti Múzeumban több órás munkával állították össze, hogy az E.ON Energy Globe Award díjátadó gáláján főszerepet kapjon. A műalkotást a nagyközönség is láthatja majd szeptember végétől a Millenáris Parkban.

Az óriási almát az Art Market Budapest az E.ON közreműködésével olyan világvárosok után hozta el a magyar fővárosba, mint például Róma, Melbourne vagy Milánó. Az alma – amelyből kiharaptak egy darabot – a Földön egykor uralkodó paradicsomi állapotokra utal. A művészberkekben élő legendának tartott Michelangelo Pistoletto koncepciója szerint a kiharapott darab utalás arra, hogy az emberiség eltávolodott a természettől. Azonban a technika segítségével az almát újra egésszé lehet alakítani, ezt jelképezi a harapásnyom helyén egy óriási folt, amit látványos öltésekkel illesztettek a helyére.

Pistoletto almát ábrázoló alkotása a „Harmadik Paradicsom” egyik jelképe, amelyet szülővárosának Biellának készített. A ma kiállított alma 3,6x3 méter átmérőjű és négy, egyenként 80 kilogrammos gerezdből áll. A műtárgy beborításához a művész gyapjút használt, utalva szülővárosára, ami híres a textiliparáról és a helyi gyapjúról.
Az olasz művész, illetve „Harmadik Paradicsom” névre hallgató mozgalmának üzenete, hogy a jelenkor társadalmának arra kell törekednie, hogy a napjainkra felborult egyensúlyt ismét helyreállítsa, és fenntartható módon, újra harmóniában éljen a természettel.

Ezzel összhangban látható ma az alkotás a Szépművészeti Múzeumban a fenntarthatóság és az energiahatékonyság rangos nemzetközi eseménye, az Energy Globe díj magyarországi versenyének eredményhirdetésén. A versenyt az energiavilág „Oscar-díjaként” tartják számon. Az E.ON 6 kategóriában kereste az innovatív, fenntartható ötleteket. A szakmai zsűri által kiválasztott döntősök a leadott közönségszavazatok alapján nyerhetik el az értékes díjakat. Ma este egy minden lehetséges elemében fenntartható gálaműsor keretében derül ki, hogy kik voltak idén a legjobbak az adott kategóriákban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.