Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 20. 09:01, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Gábriel arkangyal és birodalmi sas lesz a Szabadság téren

Gábriel arkangyal és birodalmi sas lesz a Szabadság téren

Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotása.

Az V. kerületi önkormányzat rendkívüli ülésen fogja tárgyalni szerdán az 1944-es német megszállás 70. évfordulójára készülő emlékmű jóváhagyását. A pályázaton Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotását választotta ki a kormányzat, kompozíciójának két fő eleme Gábriel arkangyal és a birodalmi sas - ismerteti az Index.

A cikk szerint a rendkívüli testületi ülés elrendeléséről Pásztor Tibor MSZP-s önkormányzati képviselő számolt be blogjában. Pásztor Tibor közzétette az üléshez megküldött dokumentációt is, benne Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár mellékelt levelét és a látványtervet is.
Lázár János leveléből kiderül, hogy a pályázaton Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotását választották ki a közbeszerzési eljárásban.
A látványterv szerint a szobor kompozíciójának két fő eleme Gábriel arkangyal és a birodalmi sas. Az alakok egy 13 oszlopból álló, hét méter magas timpanonos kapuzatban állnak majd a tér Bank Center felőli végében, a felszín alatti parkolóház lejáratánál. A szobor anyaga bronz, kő és krómacél lesz.
A tervek szerint a művet március 15-ig kell befejeznie az alkotónak, hogy március 19-én megtarthassák az ünnepélyes avatót - írja az Index.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.