Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 15. 06:58, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Fürtös bombával a rák ellen

Fürtös bombával a rák ellen

Izraeli kutatók bejelentették, hogy új eljárást dolgoztak ki a rák kezelésére, amellyel „felrobbantják” a rákos sejteket.

Jona Keizari és Jichák Kelszon, a Tel-avivi Egyetem munkatársai most fogják elkezdeni a klinikai kísérleteket a daganat belsejében rövid hatótávolságú alfa-sugárzást kibocsátó, tűvékonyságú radioaktív implantátummal. A sugárterápiától eltérően, amely kívülről bombázza gamma-sugarakkal a testet, az alfa-részecskék „a daganat belsejében keringenek, felbomlás előtt kifelé terjednek” – írta az egyetem közleményében.

„Úgy működik, mint a fürtös bomba. Ahelyett, hogy egyszerre robbanna fel, az atomok folyamatosan terjednek és alfa-részecskéket bocsátanak ki egyre nagyobb távolságra.” A folyamat mintegy tíz napig tart, és a mellékterméke nem sugárzó és nem mérgező ólom – olvasható a közleményben. „Nemcsak a rákos sejtek pusztulása biztosabb, de az esetek többségében a testben védettség is kialakul a daganat visszatérésével szemben” – írja a kórház. Az implantátum, amelyet injekciós tűvel juttatnak a daganatba, egészségkárosodás nélkül magától felbomlik.

Az egereken végzett kísérletek során az egyik csoportnál sebészi eljárással vették ki a daganatokat, míg a másikban az új sugárterápiát alkalmazták. „Amikor a kísérleti alanyokba ismét rákos sejteket fecskendeztek, a sebészeti beavatkozáson átesetteknél 100 százalékban kialakult az új daganat, míg az új sugárkezelésen átesettnél ez az arány 50 százalékos volt” a közlemény szerint.

A kutatók többfajta daganatos megbetegedésnél, így a tüdő-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és az emlőráknál, valamint az agydaganatnál kiváló eredményt értek el.

Címkék: daganat, kísérlet, rák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére