Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 16. 07:30, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fokozott élelmiszer-ellenőrzés az ünnepek előtt

Fokozott élelmiszer-ellenőrzés az ünnepek előtt

Kiemelt téli élelmiszerlánc ellenőrzést hajtanak végre. a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) koordinálásával a megyei kormányhivatalok alá tartozó élelmiszer-biztonsági szakszervek.

A hatóságok célja, hogy a karácsonyt és a szilvesztert megelőző megnövekedett kereskedelmi forgalom mellett is minőségi termékek kerüljenek a polcokra.

A felügyeleti szervek november 21-én kezdték el, és december 31-ig folytatják azokat a kiemelt ellenőrzéseket, melyek során az ünnepi hagyományokhoz kapcsolódó termékeket fokozottan vizsgálják. A három szakaszban zajló téli ellenőrzések alkalmával kiemelten figyelnek arra, hogy az ilyenkor a szokásosnál nagyobb élelmiszer-kínálat megfelelően legyen tárolva, a kereskedők biztosítsák a lejárt szavatosságú áruk selejtezését, és a leárazott termékek is megfelelő minőségűek legyenek. Az ilyenkor nagy számban vásárolt halak esetében az ellenőrzés kiterjed a halak beszerzési és értékesítési árának vizsgálatára is. Amennyiben a szakemberek az élőhal beszerzési ára alatti értékesítésével találkoznak, a forgalmazó bírságra számíthat.

„A vizsgálatok az élelmiszeripari termékekre, többek között az édességekre és húskészítményekre, valamint a halászati termékekre vonatkoznak, továbbá az ellenőrzés kiterjed a vendéglátásra is, különös tekintettel az ázsiai vendéglátók ellenőrzésére” – emelte ki Dr. Kardeván Endre, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár.

A vizsgálatok első szakasza december 4-én lezárult, melynek keretében 1 954 ellenőrzésre került sor, köztük élelmiszeripari előállítóknál, vágóhidaknál, édesipari termelőknél is jártak az Igazgatóságok szakemberei. Több mint 18 ezer élelmiszert vizsgáltak meg, melyből - beleértve a zöldség-gyümölcsöt és a borászati termékeket is - a vizsgált tételek 1,8 százalékát, 46,7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, közel 13 millió forint értékben. A legtöbb hiányosság a higiénia területén jelentkezett, de kifogásolható volt a forgalmazott termékek minősége is, több esetben pedig nem volt megfelelő a dolgozók egészségügyi alkalmasságának, illetve a képzettségüknek a dokumentálása. Az ellenőrök 55 esetben csupán a figyelmeztetés eszközével éltek, 87 alkalommal viszont, összesen 7,9 millió forint értékben bírságot szabtak ki.

„Az élelmiszerlánc szemléletnek megfelelően a gyógyszeres takarmányok előállítását és forgalmazását is vizsgálták szakembereink. Örömmel nyugtáztuk, hogy a takarmányok esetében végzett 98 ellenőrzés során mindössze egy alkalommal kellett egy takarmány-forgalmazót figyelmeztetnie a hatóságnak, mert nem az engedélyének megfelelő tevékenységet végzett. A 137 vizsgált gyógyszeres sertéstakarmány mindegyike kifogástalannak bizonyult” – mondta Dr. Oravecz Márton, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnöke.

A téli akció célja mélységi vizsgálatok és élőállat szállítások ellenőrzése is. Mélységi vizsgálatok alkalmával december 4-ig, 91 élőállat szállítmányt és 16 élelmiszer szállítmányt ellenőrzött a hatóság. Az állatszállítások országos ellenőrzése során pedig 669 szállítmány, közel 725 ezer szállított állatát vizsgálták meg. Jelentős szabálysértéssel nem találkoztak a szakemberek, az állatok egészségi állapota és ivóvízellátása rendben volt.

Az ellenőrzések első szakaszában 575 vendéglátó létesítmény vizsgálata is lezajlott, közülük 56 helyszínen észleltek a szakemberek olyan súlyosabb élelmiszer-biztonsági hibákat, mint a műszaki feltételek, a takarítás hiánya vagy a lejárt fogyaszthatósági idejű termékek forgalmazása. A vizsgálatok kiterjedtek az ázsiai konyhák szolgáltatásaira is az ország több pontján, az ellenőrzött 143 vendéglátó egység 23 százalékánál tapasztaltak az ellenőrök a készételek kezelésével, tárolásával kapcsolatos hibákat és higiéniai hiányosságokat. Súlyos élelmiszer-biztonsági hibák, hiányosságok miatt 12 üzletet kellett felfüggeszteni, melyek közül 9 ázsiai ételeket forgalmazó étterem volt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.