Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 16. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Európai turnén a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Európai turnén a Liszt Ferenc Kamarazenekar

2014 januárjában újra külföldi turnén vesz részt az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Az olaszországi vendégszereplés folytatása a 2013-as évadnak, amelynek keretében a zenekar számos külföldi és hazai koncerttel ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját.

Az együttes Tfirst Péter koncertmester vezetésével, Alexander Romanovsky zongoraművésszel és Boldoczki Gábor trombitaművésszel együtt koncertezik január folyamán a maribori Union Hall-ban, a bolognai Teatro Manzoni-ban, a reggio emiliai Teatro Valli-ban, és római Aula Magna-ban. Műsoron Sztravinszkij D-dúr vonószenekari concertója, Sosztakovics zongorára és trombitára írt versenyműve, Bartók Divertimentója és Liszt 2. magyar rapszódiája szerepelt Wolf Péter átiratában.

Alexander Romanovsky fiatal ukrán zongoraművész már 11 évesen fellépett a Moszkvai Virtuózokkal Vlagyimir Szpivakov vezénylete alatt, Boldoczki Gábor trombitaművész pedig a kamarazenekar közeli barátja, számos közös előadással a háta mögött.

Legközelebb novemberben játszanak ismét együtt egy 15 koncertes német turnén.

A januári olaszországi vendégszereplés folytatása a 2013-as évadnak, amelynek keretében a zenekar számos külföldi és hazai koncerttel ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját. Különösen emlékezetesek voltak az Emmanuel Pahud-del közös fellépések Németországban, Törökországban, Liechtensteinben, Svájcban, valamint Dél-Amerikában, a híres buenos aires-i Teatro Colónban és Montevideóban, a Teatro Solisban. „Ezek a fellépések komolyan nagyon nagy támogatást jelentenek az ország-imázs javítása érdekében” - fogalmazott az argentínai magyar nagykövet a zenekarnak írott levelében. Ugyancsak jelentős esemény volt a Danjulo Ishizaka-val való fellépés a düsseldorfi Tonhalle-ban, valamint a Boldoczki Gáborral adott koncertet a világhírű amszterdami Concertgebouwban. Az együttes ismét eljutott Kínába is, ahol Kantonban és Sencsenben játszottak. Emellett szerepeltek Bécsben és Omszkban, ahová a zenekart régi barátja Jurij Basmet hívta meg, az általa alapított Nemzetközi Kamarazenekari Fesztivál zárókoncertjére.

A 2014-es évad keretében a zenekar ellátogat többek között Kismartonba, ahol különleges műsorral, ritkán hallható zeneszerzők műveivel kedveskedik hallgatóinak, vendégszerepel a világhírű norvégiai Bergen Nemzetközi Fesztiválon, és októberi japán turnéja keretében fellép a tokiói Suntory Hallban is, a Zeneakadémia Bérletsorozat japán szólistájával, Majuko Kamio-val.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.