Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Január 08. 08:56, péntek | Helyi
Forrás: Deol

Eperjes ígérete

Eperjes ígérete

Színház lesz a színházban. Gyönyörű előadást ígér a ma esti bemutatóra Eperjes Károly, aki a debreceni fociért is rajong.

A csütörtök esti főpróba szünetében váltottunk néhány szót Eperjes Károllyal, aki pénteken címszereplője lesz Bulgakov: Moliere című drámájának, amelyet a Veszprémi Petőfi Színház mutat be a Csokonai épületében.

Bulgakov Moliére című darabja az abszolút hatalom és a költő végsőkig kiélezett konfliktusát, az önmagát minden áron megőrizni kívánó ember és művész lelki gyötrődését mutatja be. Az abszolutizmussal szembeni párharc a művész számára elveszett játszma. Értelmiségi kritika Bulgakovtól a mának is.

A Vidnyánszky Attila által rendezett "szomorú víg-játéknak" 2008-ban volt a premierje Veszprémben, s most öt egymást követő estén át (s majd májusban újabb öt alkalommal) a debreceniek is láthatják. Az Álszentek összeesküvése korábban (2002) Budapesten az Új Színházban is nagy sikerrel ment, s akkor Pro Urbe díjjal jutalmazták. Eperjes Károly nagy szeretetettel emlékezik a legendás előadásra Bubik Pistával, Szakácsi Sanyival...

Veszprémben még a tavaly elhunyt direktorral, Bujtor Istvánnal tervezte el, hogy minél több helyre elviszik majd a Petőfi Színház előadásait. Vidnyánszky Attila rendezőként olyannyira elégedett volt e produkcióval, hogy kapott az alkalmon, s meghívta a darabot Debrecenbe.

A Kossuth-díjas Eperjes, aki eddig (a Bujtorral közösen nyert 2007-es pályázat után) művészeti tanácsadóként is dolgozott Veszprémben, most Oberfrank Pállal nyújtott be pályázatot a színház vezetésére. Várhatóan a január 28-i közgyűlésen születik döntés az ötéves megbízásról.

A Debrecen iránti érzelmeit firtató kérdésünkre megjegyezte: nagy dolog, hogy hamarosan elkészül a Latinovits Színház, ám azután azonnal a Csokonai rekonstrukciójára is sort kell keríteni. Hiszen ez a kiváló társulat hasonló színvonalú teátrumot is érdemel!

A nagyszerű színésszel persze - akármilyen rövid is az időnk - azért a fociról is szót váltunk. "Le a kalappal a Loki előtt, hiszen nagyon kis büdzsével jutott ilyen szintre! - mondja nagy lelkesedéssel. - Rudolf kiváló játékos!" De aki már látta a Szamócának becézett rakkolós középpályást a focipályán is, annak evidens lehet az ízlése. Igen, el is ismeri: a csupaszív Varga Józsi az igazi kedvence! És nagyon sajnálja, hogy ez a többre hivatott csapat az első negyedórái miatt pont nélkül maradt a BL-csoportkörben.

x x x

Mihail Afanaszjevics Bulgakov
Moliere
(Álszentek összeesküvése)
szomorú-víg játék

Szereposztás:
Jean-Baptiste Poquelin de Moliere:Eperjes Károly
Madeleine Béjart: Perjési Hilda
Armande Béjart de Moliere:Dobra Mária
Mariette Rivaillel:Bajcsay Mária
Zachaire Moirron: Gere Dénes Ákos
Jean-Jacques Bouton: Nyirkó István
XIV.Lajos: Kuna Károly
De Charron,Párizs hercegérseke: Szalma Tamás
Igazságos Varga, udvari bolond: Kőrösi Csaba
Charles de la Grange, színész:Tóth Loon
De Laissac márki, hamiskártyás: Máté P. Gábor
Hűség testvér: Baranyi Péter
Bartholomé atya, vándorprédikátor: Szűcs László

Rendezte: Vidnyánszky Attila

Játsszák: január 8-12., majd májusban is öt alkalommal a Csokonai Színházban

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére