Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 30. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Emmi: a tárca kész egyeztetni a bányászokkal

Emmi: a tárca kész egyeztetni a bányászokkal

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kész folytatni a már hónapok óta tartó párbeszédet a bányászokkal - közölte a tárca, miután a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság kedden átvette a minisztérium előtt tüntető bányászok petícióját.

A Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) a bányászok nyugdíjszabályainak múlt év eleji módosítása miatt demonstrált kedden Budapesten. Az érdekképviselet azt szeretné, hogy a külfejtésen dolgozó szénbányászok kapják vissza a szakmai nyugdíjat, álljon vissza a kedvező nyugdíjátlag-számítás, és a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok is kapják vissza eredeti járandóságukat.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma keddi közleményében hangsúlyozza: a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szociális partnerek által felvetett kérdésekre mindig tárgyalás útján találjanak közös választ. Így a petíció átvételét követően is kész folytatni a már hónapok óta tartó párbeszédet. A petícióban foglalt kérések tanulmányozása után újabb egyeztetések lehetnek - fűzte hozzá s minisztérium.
A szaktárca közleményében kiemelte, hogy a kormány nagyra becsüli a bányászok áldozatos munkáját, és mindent megtesz azért, hogy munkájukkal és munkakörülményeikkel arányos ellátásokban részesüljenek.
A hosszabb ideig foglalkoztatott bányászok korábban alacsonyabb mértékű egészségkárosodás alapján is rokkantsági nyugdíjat kaphattak. A bányászok egészségkárosodási járadéka szabályozásának módosításával biztosítottuk a legnehezebb körülmények között, mélyművelésben dolgozott bányászok számára a korábbi rokkantsági nyugdíjuk összegével megegyező ellátást - írja a minisztérium.
Emlékeztettek arra, hogy a korábbi egyeztetések eredményeképpen a kormány gondoskodott arról, hogy a bányászok egészségkárosodási járadéka, továbbá az átmeneti bányászjáradék a mindenkori nyugdíjemeléssel azonos mértékben, idén januártól 5,2 százalékkal emelkedjen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;