Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 25. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

EMMI: a késő tankönyvkiadóknak ki kell fizetniük a plusz költségeket

EMMI: a késő tankönyvkiadóknak ki kell fizetniük a plusz költségeket

A minisztérium minden intézkedést megtett annak érdekében, hogy augusztus 31-ig minden iskolába megérkezzenek a tankönyvek - mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Czunyiné Bertalan Judit hozzátette: ha egy kiadó mégis késne a kiküldéssel, nyilvánosságra hozzák a nevét, és kifizettetik vele a plusz költségeket. Szeptember elsején csaknem 1 millió 300 ezer diáknak kezdődik meg a tanév a közoktatásban.

Még fent van a táblán a 'vakáció' felirat a fővárosi Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Az osztálytermek és a diákok szekrényei üresek, és egyelőre a folyosót sem tölti meg diákzsivaj. A középiskola raktárában viszont az igazgató azt mutatta a Híradónak, hogy a tankönyvek nagy része már megérkezett. Itt több mint 600 diáknak kezdődik szeptember elsején a tanév.

„Úgy gondolom, zökkenőmentes lesz, hiszen augusztus 15-én a tankönyvek megérkeztek. Szeptember elsején a tanévnyitó utáni osztályfőnöki órákon ki tudjuk osztani a gyerekenek a tankönyveket” – mondta Farkas Barnabásné.

A köznevelésért felelős államtitkár azt mondta: mindent megtettek azért, hogy augusztus végére minden iskolába megérkezzenek a tankönyvcsomagok. Czunyiné Bertalan Judit hozzátette: ha egy kiadó mégis késne a kiküldéssel, nyilvánosságra hozzák a nevét, és kifizettetik vele a plusz költségeket.

Ebben a tanévben 730 ezer diák viszont ingyen jut tankönyvhöz. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családoknak, illetve a szociálisan rászorulóknak eddig sem kellet fizetniük. Az idei tanévtől viszont tovább nőtt azoknak a családoknak a száma, amelyek ingyen juthatnak hozzá a kiadványokhoz.

A szaktárca összesítése szerint a megújuló tankönyvellátásnak köszönhetően eddig több mint másfél milliárd forintot sikerült megtakarítani, ebből 500 millió forint a családok pénztárcájában maradt.

„Akire sokat bíztak, attól sokat is várnak el” - mondta a köznevelésért felelős államtitkár, amikor 300 új iskolaigazgatót nevezett ki. Czunyiné Bertalan Judit szerint az egyik legfontosabb cél, hogy tovább emelkedjen a pedagógusok bére.
„Én azt gondolom, hogy ez egy fontos pont, hogy a pedagógusok ismét béremeléssel fogják kezdeni a tanévet, hiszen a kormány 2013-as augusztusi döntésének megfelelően ezt a vállalásunkat tartjuk” – mondta az államtitkár.

Idén szeptembertől a közoktatásban dolgozó pedagógusok közül mind a középfokú végzettségű, mind az alapképzéssel vagy főiskolai végzettséggel, mind pedig az egyetemi diplomával rendelkező tanárok bére emelkedik. A pedagógusok fizetése 2013 óta több lépcsőben, folyamatosan nő.

A teljes béremelés hatvan százalékát már tavaly szeptemberben megkapták a tanárok.

A maradék negyven százalékot pedig elosztották négy évre. A 2014 és 2017 közötti időszakban minden szeptemberben 10 százalékkal emelkedik a pedagógusok fizetése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során