Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Életeket menthet a magyar viharjelző alkalmazás

Életeket menthet a magyar viharjelző alkalmazás

A veszélyes időjárási jelenségek előre jelzése az emberek élet- és vagyonbiztonságának megóvása érdekében már régóta a meteorológiai szolgálat legfontosabb célja – mondta Radics Kornélia az Országos Meteorológiai Szolgálat főigazgatója kedden, sajtótájékoztatón. A még hatékonyabb riasztás érdekében indították el Meteora néven egy mobileszközökre kifejlesztett alkalmazást – tette hozzá.

Éppen a mögöttünk hagyott hétvége rendkívüli ónos esős időjárása mutatja a legjobban, hogy vannak olyan helyzetek, amikor az emberek pontos és időben történő tájékoztatása nagyon fontos – mondta Radics Kornélia. Ennek újabb csatornája lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat által Meteora néven mobileszközökre kifejlesztett applikáció, amely folyamatosan tájékoztat a közelgő veszélyes időjárási jelenségekről.

A Meteora alkalmazás lényegében mobileszközökön futtatható óra, amely egyben időjárási információt is szolgáltat – ismertette az applikációt Tölgyesi László, az informatikai és módszertani főosztály vezetője. A program a mobileszköz helymeghatározó és internetes adatelérési lehetőségeit használva a cellainformációk alapján határozza meg a felhasználó helyzetét, és automatikusan letölti az Országos Meteorológiai Szolgálat rendszeréről az adott helyre vonatkozó riasztásokat, előrejelzéseket. Utazás közben használható egy mozgáskövető funkció is, mely arra a térségre is előre jelzi a veszélyes időjárási helyzetet, ahová éppen tartunk. A Meteora térképes nézetén természetesen bármely terület időjárási viszonyait is meg lehet nézni részletezte a főosztályvezető.

Az appot úgy tervezték, hogy a felhasználók a nyitóképernyőjükön mutatós órát formázó minialkalmazásként használják. Az alkalmazás letöltése után tehát a mobileszköz kijelzőjén egy óra jelenik meg, melyen színek jelzik a hivatalos meteorológiai figyelmeztetéseket és riasztásokat. A mutatók a pontos időt mutatják, a karimáján megjelenő színek pedig az esetleges riasztásokat jelölik. Ha zöld, az időjárás tökéletes, ha rendkívüli időjárás várható, a karima a riasztás szintjének megfelelően sárga, narancs vagy piros színre vált át. A változás észlelése után a pontos információkért teljes képernyős üzemre váltva lehet elolvasni a részleteket. Meteora tízpercenként frissíti adatait az OMSZ adatbázisából - mondta Tölgyesi.

Lehetőség van emellett saját riasztás is beállítására is, ami lehet egy adott küszöbértéket átlépő hőmérséklet, csapadékmennyiség, vagy szélerősség is.
Mivel a legnagyobb érdeklődésre számot tartó információ a várható csapadékra vonatkozik, így ezt automatikusan jelzi az óra számlapja. A nyaralás idején lehet különösen hasznos a tavi viharjelzés megjelenítése - mutatott rá.

A programegyelőre csak androidos okostelefonra, táblagépre és okosórára telepíthető. Ennek oka, hogy a felmérések szerint a magyarországi okostelefonok 65 százaléka androidos. Azonban már tervezik a Meteora iOs és Windows Phone operációs rendszerekre optimalizált változatát is. A Meteora nevű alkalmazás ingyenesen tölthető le a Google Playből , de az alkalmazásra egyelőre célszerűbb az OMSZ oldalán keresztül rákeresni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során