Városlista
2020. január 23, csütörtök - Zelma

Hírek

2011. Szeptember 06. 14:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Egyre többen kerülnek fel a feketelistára

Egyre többen kerülnek fel a feketelistára

Jelentős mértékben romlott a lakosság fizetési morálja vagy törlesztési képessége a második negyedévben.

A rossz banki adósokat nyilvántartó feketelista és a nem fizetett adósadósság összege alapján három hónap alatt mintegy tizedével nőtt a hiteleiket nem törlesztő adósok száma – írja a Világgazdaság.

A Központi Hitelinformációs Rendszer legfrissebb, az április és június közötti időszakra vonatkozó adatsora szerint 784 ezerről 860 ezerre emelkedett azoknak a magánszemélyeknek a száma, akik legalább 90 napja a minimálbérnek megfelelő, vagy annál nagyobb összeggel tartoznak egy hitelintézetnek. Így 9,7 százalékkal nőtt a bankok feketelistáján szereplő, nem fizető adósok száma. A listán nyilvántartottak száma ennél kisebb mértékben nőtt, aminek az a magyarázata, hogy a rendszerben azok adatait is tárolják, akik korábban felkerültek a listára, de aztán utólag megfizették az esedékes tartozásaikat. Jelenleg az elmaradt törlesztések pótlása után egy évvel lehet lekerülni a listáról. A KHR adatait alátámasztja a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb összesítése is. A jegybanki adatok szerint a második negyedévben 801,5 milliárdról 912 milliárd forintra emelkedett a 90 napja nem törlesztett, tehát nem teljesítőnek számító lakossági adósság állománya. Ez ugyan 13,8 százalékos növekedést jelent, ám ennek egy részét a devizaalapú hitelek árfolyam-növekedés miatti felértékelődése okozta. A nem fizetett hitelek aránya viszont 10,55 százalékról 11,60 százalékra nőtt, ami 10 százalékos növekedésnek felel meg. Ez hasonló ahhoz az ütemhez, mint ahogy a bankok feketelistáján lévő le nem zárt elmaradást produkáló személyek száma nőtt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: fekete lista

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 22. 12:32, szerda | Belföld

Megerőszakolt egy lányt egy szomáliai férfi Budapesten

Az oltalmazotti státuszban, Magyarországon élő 30 éves férfi bántalmazott, majd megerőszakolt egy egyetemista lányt Budapesten.

2020. Január 22. 11:53, szerda | Belföld

Szuperhőst utánozva ugrott le az erkélyről egy kisgyerek, vádat emeltek az édesanya ellen

Vádat emelt a Pápai Járási Ügyészség az ellen az édesanya ellen, akinek négy és fél éves gyermeke tavaly júniusban kizuhant az erkélyről és súlyos sérülést szenvedett

2020. Január 22. 11:09, szerda | Belföld

Javult a levegőminőség a legtöbb helyen

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Sajószentpéteren és Várpalotán még mindig kifogásolt a levegő a magas szállóportartalom miatt.

2020. Január 22. 09:58, szerda | Belföld

Több mint 30 milliót sikkasztott el egy pécsi valutaváltó

Jelentős értékre elkövetett sikkasztás miatt vádat emelt a Pécsi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki több mint 32 millió forintot sikkasztott el egy pécsi valutaváltó alkalmazottjaként