Városlista
2020. augusztus 15, szombat - Mária

Hírek

2011. Szeptember 06. 14:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Egyre többen kerülnek fel a feketelistára

Egyre többen kerülnek fel a feketelistára

Jelentős mértékben romlott a lakosság fizetési morálja vagy törlesztési képessége a második negyedévben.

A rossz banki adósokat nyilvántartó feketelista és a nem fizetett adósadósság összege alapján három hónap alatt mintegy tizedével nőtt a hiteleiket nem törlesztő adósok száma – írja a Világgazdaság.

A Központi Hitelinformációs Rendszer legfrissebb, az április és június közötti időszakra vonatkozó adatsora szerint 784 ezerről 860 ezerre emelkedett azoknak a magánszemélyeknek a száma, akik legalább 90 napja a minimálbérnek megfelelő, vagy annál nagyobb összeggel tartoznak egy hitelintézetnek. Így 9,7 százalékkal nőtt a bankok feketelistáján szereplő, nem fizető adósok száma. A listán nyilvántartottak száma ennél kisebb mértékben nőtt, aminek az a magyarázata, hogy a rendszerben azok adatait is tárolják, akik korábban felkerültek a listára, de aztán utólag megfizették az esedékes tartozásaikat. Jelenleg az elmaradt törlesztések pótlása után egy évvel lehet lekerülni a listáról. A KHR adatait alátámasztja a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb összesítése is. A jegybanki adatok szerint a második negyedévben 801,5 milliárdról 912 milliárd forintra emelkedett a 90 napja nem törlesztett, tehát nem teljesítőnek számító lakossági adósság állománya. Ez ugyan 13,8 százalékos növekedést jelent, ám ennek egy részét a devizaalapú hitelek árfolyam-növekedés miatti felértékelődése okozta. A nem fizetett hitelek aránya viszont 10,55 százalékról 11,60 százalékra nőtt, ami 10 százalékos növekedésnek felel meg. Ez hasonló ahhoz az ütemhez, mint ahogy a bankok feketelistáján lévő le nem zárt elmaradást produkáló személyek száma nőtt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: fekete lista

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 15. 10:40, szombat | Belföld

KETTŐS EMBERÖLÉS, KÉT GYANÚSÍTOTT

Szlovák-magyar nyomozócsoport közösen dolgozott azon, hogy a darabolós gyilkosság elkövetőit elfogják.

2020. Augusztus 15. 06:00, szombat | Belföld

Továbbra is sok településen magas az ózonkoncentráció

Továbbra is sok településen magas az ózonkoncentráció - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki adataiból.

2020. Augusztus 15. 05:00, szombat | Belföld

Az ország nagy részén zivatarokra figyelmeztetnek

Zivatarveszély miatt csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2020. Augusztus 15. 05:00, szombat | Belföld

Kettős gyilkossággal gyanúsítanak egy magyar és egy szlovák férfit

Előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsít a rendőrség egy 41 éves magyar és egy 42 éves szlovák férfit a Pilisszentivánnál talált testmaradványokkal összefüggésben