Városlista
2019. december 15, vasárnap - Valér

Hírek

2011. Szeptember 06. 14:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Egyre többen kerülnek fel a feketelistára

Egyre többen kerülnek fel a feketelistára

Jelentős mértékben romlott a lakosság fizetési morálja vagy törlesztési képessége a második negyedévben.

A rossz banki adósokat nyilvántartó feketelista és a nem fizetett adósadósság összege alapján három hónap alatt mintegy tizedével nőtt a hiteleiket nem törlesztő adósok száma – írja a Világgazdaság.

A Központi Hitelinformációs Rendszer legfrissebb, az április és június közötti időszakra vonatkozó adatsora szerint 784 ezerről 860 ezerre emelkedett azoknak a magánszemélyeknek a száma, akik legalább 90 napja a minimálbérnek megfelelő, vagy annál nagyobb összeggel tartoznak egy hitelintézetnek. Így 9,7 százalékkal nőtt a bankok feketelistáján szereplő, nem fizető adósok száma. A listán nyilvántartottak száma ennél kisebb mértékben nőtt, aminek az a magyarázata, hogy a rendszerben azok adatait is tárolják, akik korábban felkerültek a listára, de aztán utólag megfizették az esedékes tartozásaikat. Jelenleg az elmaradt törlesztések pótlása után egy évvel lehet lekerülni a listáról. A KHR adatait alátámasztja a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb összesítése is. A jegybanki adatok szerint a második negyedévben 801,5 milliárdról 912 milliárd forintra emelkedett a 90 napja nem törlesztett, tehát nem teljesítőnek számító lakossági adósság állománya. Ez ugyan 13,8 százalékos növekedést jelent, ám ennek egy részét a devizaalapú hitelek árfolyam-növekedés miatti felértékelődése okozta. A nem fizetett hitelek aránya viszont 10,55 százalékról 11,60 százalékra nőtt, ami 10 százalékos növekedésnek felel meg. Ez hasonló ahhoz az ütemhez, mint ahogy a bankok feketelistáján lévő le nem zárt elmaradást produkáló személyek száma nőtt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: fekete lista

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 14. 18:00, szombat | Belföld

Nőtt az ezüst népszerűsége az idén

Idén az ezüst keresletét valamivel felülmúlja a kínálat annak ellenére, hogy a kínálat 1018,9 millió unciás mennyisége egy százalékkal kisebb a tavalyinál

2019. December 14. 17:01, szombat | Belföld

Malőrmentes volt a likőrök fogyasztóvédelmi vizsgálata

Húszféle likőrt vizsgáltatott meg akkreditált laboratóriumában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) időszaki ellenőrzéssorozatának részeként

2019. December 14. 15:27, szombat | Belföld

Három új ősmaradványfajt tártak fel a Mecsekben

Mintegy 130 millió éves őskörnyezetből, különleges tulajdonságokkal rendelkező, eddig ismeretlen fosszilis ősmaradványfajokat tártak fel a Mecsekben - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-t.

2019. December 14. 14:04, szombat | Belföld

Eljárás indult a kgfb-díjak képzése miatt

A bonus-malus rendszer szabályozása és az úgynevezett károkozói pótdíj felszámítása miatt.